Landschap: Een Creatief Verpakkingsontwerp dat Oost en West Verenigt

Een Ontwerp van JiaXin Qiu

In 2020 hebben mensen net een epidemische ramp meegemaakt. Deze verpakking is ontworpen met wat helderdere kleuren. Zachte lijnen en spectaculaire landschappen kunnen ontspanning bieden. Het gebruik van papier kan de productiekosten verminderen en lagere prijzen voor het eindproduct zorgen ervoor dat meer mensen voor dit prachtige cadeau kunnen kiezen. Het gebruik van 2D om een 3D-effect te tonen is een succes gebleken.

Het ontwerp van JiaXin Qiu, genaamd "Landschap", is een uniek en opvallend verpakkingsontwerp dat de elementen van golven, Chinese bergen en de maan combineert om een spectaculair beeld te vormen. De kleur van de berg is geïnspireerd op de traditionele Chinese kleur "Danxia". Het konijn dat in de zee rent, komt uit de Chinese mythologie. Dit ontwerp is bedoeld voor Chinese traditionele maancakes.

Om het ontwerp te realiseren, is de 3D-scène verdeeld in 2D-slices, waarbij elke slice op dezelfde afstand van dichtbij tot ver weg is geplaatst om een uniek visueel effect te creëren. Het materiaal dat gebruikt wordt, is papier. Het papier wordt bedrukt met een afbeelding en de details van het patroon worden met behulp van lasergravure aangebracht.

De afmetingen van het ontwerp zijn 175 mm breed, 175 mm diep en 275 mm hoog. Het ontwerp bevat ook lades aan de onderkant van de geschenkdoos om maancakes in op te bergen. Daarnaast zijn er in de driedimensionale scène ook lades om messen en vorken in te plaatsen.

Het "Landschap" ontwerp is voltooid in juli 2020 in Shanghai. Tijdens het onderzoek voor dit ontwerp heeft JiaXin Qiu zich verdiept in de traditionele Chinese kleuren en ontdekte dat tijdens de Ming-dynastie veel schilders in Zuid-China westerse schilderijen maakten voor westerse handelaren. De gebruikte kleuren in deze schilderijen waren helderder en zachter. Dit was een zeer bijzondere periode waarin de Chinese en westerse culturen samensmolten. Daarom is rood gebruikt als kleur voor de bergen, terwijl de traditionele Chinese bergen meestal groen of grijs waren.

Het ontwerp van "Landschap" kende enkele uitdagingen. Het streven was om goede visuele effecten te tonen aan de voor-, linker- en rechterzijde en van bovenaf. Uiteindelijk is gekozen voor papier als materiaal, na het proberen van hars, glas en andere materialen.

"Landschap" is een creatief verpakkingsontwerp dat de verschillen en overeenkomsten van oosterse en westerse culturen wil uitdrukken. Het combineert de kleur van westerse olieverfschilderijen met de vorm van Chinese bergen. Het idee van het gebruik van 2D-slices om een 3D-scène te vormen, komt voort uit kunstwerken en wordt nu toegepast in het ontwerp van een tastbaar product.

Het ontwerp van "Landschap" heeft ook erkenning gekregen. Het heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Verpakkingsontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, professionaliteit en innovatie. Het ontwerp van "Landschap" wordt bewonderd vanwege de sterke technische kenmerken en uitstekende artistieke vaardigheden, en roept positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: JiaXin Qiu
Afbeeldingscredits: JiaXin Qiu
Projectteamleden: JiaXin Qiu
Projectnaam: Landscape
Projectklant: JiaXin Qiu


Landscape IMG #2
Landscape IMG #3
Landscape IMG #4
Landscape IMG #5
Landscape IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp