Yuexiu Hanyang Starry Winking: Een Unieke Showroom in Wuhan

Een project van Shanghai PTArchitects

Inleiding

De Yuexiu Hanyang Starry Winking is een opvallend project dat is ontworpen door Shanghai PTArchitects. Gelegen aan de Yangtze-rivier, in de buurt van de Yangsigang Yangtze-rivierbrug, is dit gebouw oorspronkelijk ontworpen als een verkoopcentrum, maar zal het na de verkoopperiode worden omgebouwd tot een kleuterschool. Het ontwerp van dit gebouw is uniek en uitdagend vanwege de overgang tussen deze twee verschillende architecturale typen. Laten we eens kijken naar de bijzondere kenmerken en het ontwerp van dit project.

Ontwerpinspiratie

Het ontwerpteam heeft zich laten inspireren door de natuurlijke landschappen en culturele elementen van water die kenmerkend zijn voor Wuhan. De locatie aan de rivier stond centraal in het ontwerpconcept. Het progressieve ruimtelijke ontwerp zorgt ervoor dat bezoekers stap voor stap kunnen genieten van steeds veranderende landschappen tijdens hun wandeling door het gebouw.

Unieke eigenschappen

Het meest opvallende kenmerk van de Yuexiu Hanyang Starry Winking is de gevel. De architecten hebben gekozen voor een modulaire gevel met een ritmische verandering, waardoor niet alleen aan de functionele eisen van de kleuterschool wordt voldaan, maar ook een speelse architecturale uitstraling wordt gecreëerd. Deze gevel is ontworpen in een moderne elegante stijl, met een eenvoudig champagnekleurig metalen frame en geelachtige aluminium panelen die de gratie van het gebouw benadrukken.

Realisatietechnologie

Voor de constructie van de Yuexiu Hanyang Starry Winking is gebruik gemaakt van geprefabriceerd GRC (glasvezelversterkt cement). Deze bouwmaterialen werden als geheel vervoerd en ter plaatse in elkaar gezet om scheuren in de gevel te verminderen en een completer uiterlijk te creëren. Bovendien is GRC gemakkelijk schoon te maken, waardoor het gebouw er altijd goed uit blijft zien.

Interactie en functie

Water speelt een belangrijke rol in dit project. Het stroomt van het gebouw naar de landschapsruimte en gaat uiteindelijk op in het landschap. Het ontwerpteam heeft zorgvuldig ruimtes gecreëerd die ritmisch veranderen en een gevarieerd landschap creëren terwijl bezoekers wandelen. Hierdoor ontstaat een demonstratiegebied waar bezoekers unieke ervaringen kunnen opdoen. Het hoofdgebouw is eenvoudig gedecoreerd in een zuivere ontwerptaal die de eenvoud van de vorm benadrukt.

Locatie en tijdsbestek

De Yuexiu Hanyang Starry Winking bevindt zich in het Hanyang District, Wuhan City, Hubei Province, China. Het project is uitgevoerd van december 2017 tot juli 2019.

Conclusie

De Yuexiu Hanyang Starry Winking is een opvallend project dat de natuurlijke landschappen en culturele elementen van Wuhan weerspiegelt. Het unieke ontwerp van de gevel en de aandacht voor detail maken dit gebouw een ware blikvanger. Met de transformatie van een verkoopcentrum naar een kleuterschool laat dit project zien hoe architectuur kan worden aangepast aan verschillende functies. De Yuexiu Hanyang Starry Winking is een inspirerend voorbeeld van innovatief ontwerp en creativiteit.

Afbeeldingscredits: Schran Images

Awards en erkenning: Dit ontwerp heeft de Golden A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan opmerkelijke en baanbrekende creaties die de genialiteit en wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Het zijn producten en ideeën die kunst, wetenschap, ontwerp en technologie bevorderen en buitengewone excellentie belichamen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shanghai PTArchitects
Afbeeldingscredits: Schran Images
Projectteamleden: Chief Architect: Xue Jia, Xu Lei, Wang Xun Team: Wu Jihong, Lu Bin, Qiu Chenxi, Wang Dinghui, Wang Bo, Zhou Hongyu, Lin Ning, Zhang Ge, Li Chong, Shi Youbin, Chen Yangmo
Projectnaam: Yuexiu Hanyang Starry Winking
Projectklant: Shanghai PTArchitects


Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #2
Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #3
Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #4
Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #5
Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp