Architectonische Harmonie: Nest, een Oase van Rust

Yilan's Natuurlijke Schoonheid Weerspiegeld in Woningontwerp

In het hart van Yilan, Taiwan, onthult het project 'Nest' een architectonische visie die de essentie van thuis en natuurlijke integratie belichaamt. Ontworpen door Fang Wei, belichaamt deze residentie de terugkeer naar een kindertijd vol herinneringen en lokale tradities, verweven met innovatieve ontwerpelementen.

De inspiratie voor 'Nest' komt voort uit de terugkeer van een ouder echtpaar naar hun geboortestad Yilan na hun pensionering in Taipei. Als sieraadontwerper had de eigenaar een sterke voorkeur voor het gebruik van lokale materialen, wat duidelijk wordt weerspiegeld in de keuze voor een traditioneel zwart dak met dakpannen, rode bakstenen muren en een uitzicht op het eiland Kueishantao. Dit verlangen naar een herinnering aan de kindertijd is subtiel verweven met de behoefte aan een gebedsruimte, die nu dient als een warm licht dat het veld leidt.

De unieke eigenschappen van 'Nest' zijn te vinden in de conceptuele benadering van het ontwerp, waarbij het idee van zwaluwen die terugkeren naar hun nest centraal staat. De voorkeur van de eigenaar voor een schuin zwart dak wordt gerealiseerd door twee verspringende schuine dakvolumes, die de vleugels van zwaluwen nabootsen en tegelijkertijd dienen als privéverblijven voor de twee zonen van de eigenaar.

Wat betreft de realisatie van het ontwerp, heeft Fang Wei gekozen voor dakpannen gemaakt van Yilan's unieke 'zeven cent steen', gecombineerd met milieuvriendelijk gerecycled glas. Hierdoor straalt het zwart-witte dak een betoverende glans uit in de nacht en wordt het een lichtbaken in het uitgestrekte veld.

Het interieur van 'Nest' is een verlengstuk van de omringende velden. De ontwerper heeft een kronkelende trap ontworpen die van de grond lijkt te zweven en een pad voor de hond dat zowel voor zitten als liggen geschikt is. De trap en de zolder zijn vormgegeven door de fluctuaties van de gevelwand en het vouwen van platen, wat zorgt voor een speelse en veranderlijke binnenruimte.

De interactie met de omgeving wordt versterkt door het doortrekken van het landschap van de rijstvelden naar binnen en het creëren van meerdere niveaus van daklichten en patio's. Deze elementen zorgen voor een interessante ruimtelijke beleving en laten het natuurlijke licht van Lanyang vrijelijk stromen in deze serene woning.

Het project 'Nest' startte in 2015 en werd voltooid in juli 2018. Het weerspiegelt de onderzoekende benadering van de ontwerper, die de terugkeer van vogels naar hun nesten als uitgangspunt nam en een godenhal creëerde met een warme gele gloed, als een vuurtoren die de weg wijst naar huis.

De uitdagingen bij het ontwerp van 'Nest' waren niet gering. Gelegen aan de kust van Zhuangwei, moest rekening worden gehouden met de mogelijkheid van bodemvloeibaarheid. Materialen en constructies moesten bestand zijn tegen zeewatercorrosie en een stabiele funderingsstructuur garanderen. Het dak, dat doet denken aan de vleugels van een vogel, vereiste een nauwkeurige voegtechniek om toekomstige waterlekkage te voorkomen.

'Nest' is bekroond met de IJzeren A' Design Award in de categorie Architectuur, Bouw en Structuurontwerp in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: 薇 方
Afbeeldingscredits: UrbanCarve Architects firm
Projectteamleden: 薇 方
Projectnaam: Nest
Projectklant: UrbanCarve Architects Firm


Nest IMG #2
Nest IMG #3
Nest IMG #4
Nest IMG #5
Nest IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp