Arch: Een Eenvoudig en Karakteristiek Ontwerp

Een Meesterwerk van Edvard Glazebrook

Inleiding

Arch is een project dat tot stand is gekomen door het streven naar een eenvoudig en karakteristiek meubelstuk met behulp van kosteneffectieve en simpele productiemethoden en materialen. Door gebruik te maken van CNC-frezen was het mogelijk om het meubilair op een goedkope, nauwkeurige en efficiënte manier te produceren, zelfs zonder toegang tot een volledig uitgeruste werkplaats. Dit stelde de ontwerper in staat om gebogen vormen te creëren.

Arch onderscheidt zich door het gebruik van uitgeholde en zwart gebeitste gelamineerde grenenhouten elementen. Het ontwerp is gebaseerd op eenvoudige en herhalende vormen, regels en patronen, waardoor het meubilair een eenvoudige, homogene en logische uitstraling krijgt. Vijf identieke bogen vormen de poten en rugleuning van de stoel, terwijl een krukje bestaat uit drie halve bogen die in het midden samenkomen.

Technisch gezien worden alle onderdelen van Arch gemaakt van een gelamineerde houten plaat van 26 mm dik. De poten van de stoel zijn 40 mm dik, terwijl de totale hoogte van de stoel 860 mm is en de breedte 420 x 420 mm. De zithoogte is 456 mm. Het krukje heeft een hoogte van 426 mm, een pootbreedte van 40 mm en een zitdiameter van 318 mm (uitgehold uit de rugleuning van de stoel).

Het productieproces van Arch omvat het CNC-frezen van het grenenhout, het aan elkaar lijmen van de onderdelen en het zwart beitsen van het hout. De rugleuning van de stoel is versterkt met een houten stuk langs de bovenkant, waarbij de vezelrichting tegenovergesteld is. De gebogen vormen van de stoel versterken de zwakste punten van het meubelstuk. De onderdelen van de stoel en het krukje worden verbonden met houten deuvels en lijm.

Arch is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch. Het ontwerp behandelt de stoel als een geheel van gelijkwaardige componenten - poten, zitting en rugleuning - en maakt gebruik van dezelfde afmetingen, vormen, materialen, verbindingen en oppervlakken. Dit zorgt voor een harmonieus geheel dat er vanuit alle hoeken goed uitziet.

Het project Arch werd gestart in maart 2020 en eindigde eind mei 2020. Het doel was om meubilair te creëren met eenvoudige productiemiddelen. Het gebruik van CNC-gefreesd hout werd al vroeg in het ontwerpproces besloten en heeft invloed gehad op het ontwerp, waarbij de voordelen van CNC (gebogen vormen) werden benut zonder dat het meubel eruitziet alsof het uit een CNC-machine komt.

Het ontwerpproces van Arch bracht enkele uitdagingen met zich mee. Het vinden van de juiste verhoudingen binnen de afmetingen van de gelamineerde houten plaat en tegelijkertijd interessante vormen creëren die er vanuit alle hoeken goed uitzien, was een uitdaging op zich. Het gebruik van alleen 90 graden verbindingen maakte het extra belangrijk om de juiste maten te vinden. Daarnaast was het een uitdaging om het constructiepunt te vinden waarop de stoel stabiel genoeg is zonder er overdreven groot uit te zien.

Arch is een uniek ontwerp dat eenvoud en karakter combineert. Met zijn eenvoudige vormen en herhalende patronen is het een tijdloos meubelstuk dat in elke ruimte past. Het is een ware blikvanger die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Het auteursrecht van Arch behoort toe aan Edvard Glazebrook, 2020.

Arch heeft ook erkenning gekregen in de vorm van de Bronze A' Design Award in de categorie Meubelontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Edvard Glazebrook
Afbeeldingscredits: Edvard Glazebrook
Projectteamleden: Edvard Glazebrook
Projectnaam: ARCH
Projectklant: Edvard Glazebrook


ARCH IMG #2
ARCH IMG #3
ARCH IMG #4
ARCH IMG #5
ARCH IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp