Mar Mediterraneo 34: Een Nieuw Leven voor een Historisch Huis in Tacuba, Mexico City

Een Ode aan het Verleden en een Stap naar de Toekomst

In het hart van de historische wijk Tacuba in Mexico City is een oud huis nieuw leven ingeblazen. Mar Mediterraneo 34, gebouwd in 1910, is getransformeerd van een vervallen ruïne tot een prachtig gerestaureerd gebouw met zeven moderne appartementen. Het project, onder leiding van architect Inca Hernandez, is een eerbetoon aan het verleden en een stap naar de toekomst.

Het concept achter Mar Mediterraneo 34 is gebaseerd op het idee dat de essentie van een ruïne nooit sterft. Een gebouw is veranderlijk en kan verschillende vormen aannemen om nieuw leven te genereren en een nieuwe cyclus te starten. Het gebouw maakt deel uit van de historische omgeving van de wijk en wordt benadrukt als onderdeel van de transformatie van de stedelijke context die er nog steeds heerst.

Mar Mediterraneo 34 is ontstaan als een strategie om het historische en architectonische erfgoed te herstellen. Het is bedoeld als een wedergeboorte van een overblijfsel in een nieuwe tijd, waarbij het verleden opnieuw wordt geïnterpreteerd in de huidige historische context met als doel een nieuw leven te genereren voor het stedelijk beeld en de waarde van de magische buurt Tacuba te beschermen.

De restauratie en interventie van de originele elementen uit die tijd zijn geïmplementeerd, waarbij de ruimtes zijn geregenereerd met een nieuwe materialiteit en de vele artistieke en ambachtelijke elementen van de gevel zijn hersteld, zoals het bewerkte steenwerk van de balkons en lateien, de smeedijzeren leuningen, de grote ramen en de glazen dakpannen. Hiermee wordt beoogd het nieuwe stedelijke beeld te rehabiliteren.

Het interieur is gereconstrueerd als een herinterpretatie van het verleden door een eigentijdse bril, waarbij een volume omhoog wordt gebracht dat de lucht omlijst in de bestaande binnenplaats en de opstelling van de oude portalen afbeeldt als een opeenvolging van licht en schaduw. Deze openingen rijzen op in dubbele hoogte vanuit een plint van vulkanische steen en worden een solide element van introspectieve architectuur.

Het gerestaureerde huis heeft 3 verdiepingen en 7 appartementen die zich aanpassen aan verschillende flexibele ruimtes, zoals lofts, studio's, gezinsappartementen en penthouses. Deze appartementen bieden uitzicht op de historische elementen in de binnenplaats en twee kleinere binnenplaatsen met een boom, omringd door een reeks traliewerk dat natuurlijk licht binnenlaat en een inheemse essentie behoudt.

Het doel van de interventie is om een erfenis te genereren die de transformatie van Tacuba stimuleert en de erfgoedwaarde ervan redt. Door op een duurzame manier ruimtes te benutten, wordt nieuw leven gegeven aan deze magische buurt.

Het project zal in de loop der tijd veranderen. De materialiteit evolueert en veroudert samen met de mensen die er wonen. Het zal hun thuis worden, waar nieuwe ervaringen en anekdotes plaatsvinden, en dit is een element van zijn natuurlijke schoonheid. Het project zal ook de culturele en architectonische wedergeboorte van de buurt inspireren.

Mar Mediterraneo 34 is een voorbeeld van het behoud van historisch erfgoed en het creëren van duurzame ruimtes die de collectieve geschiedenis in stand houden. Het project is een eerbetoon aan het verleden en een stap naar de toekomst, waarbij het oude nieuw leven wordt ingeblazen en de magie van Tacuba behouden blijft.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Inca Hernandez
Afbeeldingscredits: Joao Morgado - Architecture Photography
Projectteamleden: Architect: Inca Hernandez. Development: Top Project Multiplex / Efrain Hernandez. Interior design: Ana Ximena Garcia, Inca Hernandez, Raiz Mx, Adrian Gonzalez (Mercado de Chacharitas). Collaborators: Gabriela Llovera Arciniegas, Luis Enrique Vargas. Structural engineering: Javier Soria.
Projectnaam: Mar Mediterraneo 34
Projectklant: Inca Hernandez


Mar Mediterraneo 34 IMG #2
Mar Mediterraneo 34 IMG #3
Mar Mediterraneo 34 IMG #4
Mar Mediterraneo 34 IMG #5
Mar Mediterraneo 34 IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp