Luisteren naar Transparantie: Een Tentoonstelling van Geluidskunst

Een Ontwerp van Xulei Li

Inleiding

Luisteren naar Transparantie was een tentoonstelling bestaande uit 44 audio- en visuele kunstwerken. Met de focus op ruimtelijk ontwerp maken de meeste van deze installatiekunstwerken gebruik van verschillende soorten transparante en verlichte materialen om het publiek de gevisualiseerde transparantie te tonen. Het visuele ontwerp is gebaseerd op cirkelvormige golven die geluidsbronnen vertegenwoordigen. De golven hebben verschillende hoeken en krommingen. Het visuele aspect heeft een transparante uitstraling, die zowel het transparante materiaal van de kunstwerken als het vluchtige en ongrijpbare geluid vertegenwoordigt.

De inspiratie voor het ontwerp van de tentoonstelling komt voort uit de visuele weergave van geluidsgolven die fungeren als geluidsbronnen. De golven hebben verschillende hoeken, krommingen en kleuren. Het transparante uiterlijk van de visuals weerspiegelt het gebruik van transparant materiaal in de kunstwerken en de vluchtige aard van geluid. De gebruikte lettertype is het traditionele Chinese lettertype Song, dat een aura van China met zich meedraagt. De kleuren van de visuals zijn afgestemd op de kleuren van de Franse nationale vlag, wat de culturele uitwisseling tussen China en Frankrijk symboliseert.

Wat dit ontwerp uniek maakt, is de scheiding van de elementen van het lettertype en de cirkelvormige geluidsgolven. Het lettertype wordt zeefdruk gedrukt op transparant PVC-materiaal met een geleidelijk veranderend puntrooster, terwijl de geluidsgolven worden afgedrukt op papier. De twee lagen worden samengevoegd tot één compleet visueel geheel. Hierdoor worden bezoekers aangemoedigd om aandacht te besteden aan de titel en het thema van de tentoonstelling. Wanneer ze de tekst omslaan, worden de geluidsgolven onthuld, waardoor ze worden aangetrokken tot de wereld van geluid.

Het ontwerp van Luisteren naar Transparantie is gerealiseerd met behulp van twee speciale kleurendrukken. Het lettertype is zeefdruk gedrukt op transparant PVC-materiaal met een geleidelijk veranderend puntrooster, terwijl de geluidsgolfelementen zijn afgedrukt op katoenen papier met behulp van Risograph-technologie. De afmetingen van het ontwerp zijn 210 mm x 145 mm.

Naast het fysieke ontwerp bevat Luisteren naar Transparantie ook extra digitale inhoud. Door de poster of de belangrijkste visuals van de tentoonstelling te scannen met een app, kunnen bezoekers een promotiefilm van de tentoonstelling bekijken.

De tentoonstelling Luisteren naar Transparantie vond plaats van mei 2017 tot september 2017 in het Shanghai Minsheng Art Museum.

Het visuele ontwerp moest in harmonie zijn met de kunstwerken en de hele tentoonstelling, en tegelijkertijd consistent zijn met de sfeer van het museum.

Luisteren naar Transparantie werd bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Grafisch Ontwerp, Illustratie en Visuele Communicatie in 2020. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die authenticiteit en vindingrijkheid belichamen. Ze worden gewaardeerd omdat ze de beste praktijken op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie integreren en sterke technische en creatieve vaardigheden tonen. Deze ontwerpen dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en maken de wereld een betere plek.

Luisteren naar Transparantie is een unieke tentoonstelling die geluid en visuele kunst combineert met transparante materialen en innovatief ontwerp. Het creëert een meeslepende ervaring voor het publiek en laat hen de betekenis van transparantie op een nieuwe manier ervaren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Xulei Li
Afbeeldingscredits: Xulei Li
Projectteamleden: Xulei Li
Projectnaam: Listening to Transparency
Projectklant: Xulei Li


Listening to Transparency IMG #2
Listening to Transparency IMG #3
Listening to Transparency IMG #4
Listening to Transparency IMG #5
Listening to Transparency IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp