De Cairo Citadel: Een Nieuwe Identiteit voor een Icoon van Egypte

Een frisse en moderne benadering van branding en design

De Cairo Citadel, een historische plek die 700 jaar lang de zetel van de Egyptische regering en de residentie van haar heersers was, heeft onlangs een nieuwe visuele identiteit gekregen. Rana Galal, een getalenteerde grafisch ontwerper, heeft de uitdaging aangenomen om de contrasten binnen en buiten de Citadel te vertegenwoordigen in een frisse en moderne look.

De Cairo Citadel, ook wel bekend als het kleine Cairo, is een belangrijk cultureel erfgoed en een symbool van de stad. Het bestaat uit verschillende gebouwen uit verschillende tijdperken en staat sinds 1183 CE op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Rana's doel was om een nieuwe identiteit te creëren die de geest van de cultuur van de Citadel vastlegt.

De branding van de Cairo Citadel draait om het tonen van de contrasten binnen de atmosfeer van de Citadel, de cultuur van Cairo en haar lokale bewoners. Dit diversiteit wordt op een uitdagende, frisse, eenvoudige en moderne manier toegepast. Het logo is ontworpen als een tweetalig merkteken dat alle doelgroepen aanspreekt en bestaat uit een combinatie van vloeiende en hoekige lettervormen die in tegenovergestelde lay-outs zijn geplaatst.

De kleuren van de branding zijn zwart en wit, wat de slogan van het merk, "City Of Contrast", weerspiegelt. Daarnaast is er een secundaire kleur geïnspireerd op het bloed dat werd vergoten tijdens het bloedbad dat plaatsvond binnen de Citadel. Het kleurenpalet weerspiegelt de tegenstellingen en de rijke geschiedenis van de plek.

Het ontwerp van de Cairo Citadel is uniek omdat het de contrasten binnen de cultuur en de plaats op een abstracte manier vertegenwoordigt. Het logo is opgebouwd uit blokken die in twee rechthoeken kunnen worden verdeeld en altijd tegenover elkaar worden geplaatst, waardoor de veranderingen in de cultuur en de plaats worden weergegeven.

Naast het logo heeft Rana ook een experimenteel bewegwijzeringssysteem ontwikkeld dat dezelfde concepten en visuele taal gebruikt. Dit systeem helpt bezoekers om de Citadel op een nieuwe manier te ervaren en te verkennen.

Het ontwerpproces van de Cairo Citadel was gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de Egyptische cultuur en de lokale bevolking. Rana heeft veel tijd doorgebracht met zowel lokale als internationale bezoekers van de Citadel en heeft de sfeer, verschillende religies, islamitisch design en gidsen bestudeerd. Ze heeft zelfs een dag als assistent-tourguide in de Citadel gewerkt om een dieper inzicht te krijgen in de geschiedenis en de betekenis van de plek.

Het ontwerpproces was uitdagend omdat het de ziel van de geschiedenis moest laten zien en tegelijkertijd moest verbinden met het moderne leven. Het doel was om de geschiedenis naar de moderne wereld te brengen en een eenvoudig en modern ontwerp te creëren dat de complexiteit van de geschiedenis weerspiegelt.

De nieuwe identiteit van de Cairo Citadel is een succesvolle weerspiegeling van de contrasten en diversiteit van de plek. Het creëert een unieke ervaring voor bezoekers en laat hen de plek op een nieuwe manier zien door middel van een eenvoudige en moderne visuele identiteit.

De nieuwe branding van de Cairo Citadel is ontworpen door Rana Galal, een getalenteerde grafisch ontwerper. Haar werk is bekroond met de Iron A' Design Award in 2021, een prestigieuze prijs die wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.

Met de nieuwe identiteit heeft de Cairo Citadel een frisse en moderne uitstraling gekregen die de rijke geschiedenis en cultuur van de plek weerspiegelt. Het is een voorbeeld van hoe design en branding kunnen bijdragen aan het verbeteren van de bezoekerservaring en het behoud van cultureel erfgoed.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Rana Galal
Afbeeldingscredits: Rana Galal
Projectteamleden: none.
Projectnaam: The Cairo Citadel
Projectklant: Rana Galal


The Cairo Citadel IMG #2
The Cairo Citadel IMG #3
The Cairo Citadel IMG #4
The Cairo Citadel IMG #5
The Cairo Citadel IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp