Shandong Dongping: Een Experimentele Woonwijk die Natuur en Architectuur Samenbrengt

Een Unieke Landschapswoning Ontworpen door Yun LU - MUDA Architects

Met landschapsurbanisme als hoofddoel, begrijpt MUDA Architects de stad als een ecosysteem. Het algehele plan is geïnspireerd op het effect van een zwerm vissen. Door dit natuurlijke fenomeen toe te passen op architectonische planning, komen het omliggende landschap en de architectuur samen in het centrale landschap, waardoor een continue en unieke ruimtelijke ervaring ontstaat.

In 2019 kreeg MUDA Architects de opdracht van de eigenaar om een experimentele nieuwe woonwijk te ontwerpen naast een dorp in de buurt van Dongping County. Het doel was om de ecologische omgeving rond het gebouw te behouden, de openheid van diverse ruimtes te bevorderen en innovatieve vormen van woningbouw te verkennen.

De woningen zijn allemaal naar het zuiden gericht om te voldoen aan de maximale zonvereisten. Tegelijkertijd maakt de gevel van het gebouw gebruik van het ontwerp van het landschap op het begane niveau, dat gedeeltelijk wordt verweven door dwarse vloerplaten en lokaal een verspringende diamantgevel vormt. Het zuiden is voorzien van een groot glazen gordijngevel, waardoor er voldoende zonlicht en een transparant uitzicht is. De gevel van de noordelijke gang is voorzien van horizontale parallelle aluminium lamellen, waardoor er een gedeeltelijk open en gesloten gevel ontstaat die ook aansluit bij het diamantlandschap op de begane grond.

MUDA Architects heeft een unieke, diverse woongemeenschap gecreëerd met innovatieve indelingen, een open en gedeeld landschap op de begane grond, interessante daktuinen en de integratie van karakteristieke gebouwen. Mensen worden teruggebracht naar de natuurlijke omgeving, waarbij de nadruk ligt op de integratie met de natuur. Er wordt een nieuwe ecologische, groene leefgemeenschap gecreëerd, gericht op leven, onderwijs en vrije tijd, en er wordt een open en aangename leefomgeving gecreëerd.

Het idee achter dit ontwerp is om de typische geïsoleerde, gesloten en ondoordringbare levensstijl in traditionele stedelijke appartementen te vernieuwen. Met de focus op de ervaring van mensen en de verschillende relaties tussen mensen en gebouwen, wordt er een gezonde en ecologische leefomgeving gecreëerd, met meerdere levensstijlen, groen wonen en een landelijke ecologische gemeenschap als hoofddoel.

Het project bevindt zich in Dongping, Shandong Province, China. Het ontwerp is nu voltooid en de geschatte voltooiingsdatum is december 2020.

De voorgestelde experimentele woongemeenschap grenst aan een dorp in Dongping County en heeft een relatief goede bereikbaarheid en privacy. Om geïsoleerde stedelijke woningen te vermijden, zijn het omliggende landschap en de architectuur ontworpen om samen te komen in het centrum in stromen, samen met diamantvormen om een innovatieve indeling van diverse ruimtes te creëren, geïnspireerd door vissen die in zwermen bewegen. Zes woongebouwen zijn verhoogd om een samenhangend landschapnetwerk te creëren, met commerciële ruimtes op de begane grond en een gedeeld landschapsplatform op de bovenverdieping om communicatie te bevorderen.

Afbeeldingen met dank aan:

Afbeelding #1: MUDA Architects

Afbeelding #2: MUDA Architects

Afbeelding #3: MUDA Architects

Afbeelding #4: MUDA Architects

Afbeelding #5: MUDA Architects

Dit ontwerp heeft de Bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2020. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd omdat ze best practices op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie bevatten, sterke technische en creatieve vaardigheden tonen en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yun LU
Afbeeldingscredits: Image #1: MUDA-Architects Image #2: MUDA-Architects Image #3: MUDA-Architects Image #4: MUDA-Architects Image #5: MUDA-Architects
Projectteamleden: Chief Architect: Yun Lu Design team: Yun Lu, Jiandan Xu, Fan He, Yixuan Mei, Dian Rong, Shuran Jia, Chenyu lv, Dan Ni
Projectnaam: Shandong Dongping
Projectklant: Yun LU


Shandong Dongping IMG #2
Shandong Dongping IMG #3
Shandong Dongping IMG #4
Shandong Dongping IMG #5
Shandong Dongping IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp