Masstone: Een Unieke Modeboetiek in Taiyuan, China

Een fusie van mode en natuurlijke steenvormen

De modeboetiek Masstone in Taiyuan, China, is een uniek ontwerp dat geïnspireerd is op modeshows en natuurlijke steenvormen. Het concept is ontstaan uit de zwevende stands rondom het podium van de modeshow, die de op en neer gaande paden van gestapelde rotsen simuleren. Het basisidee was om een binnenplaats te creëren die de modernistische traditie voortzet, zonder decoratie en verhaal, en die dienst doet als locatie voor verschillende evenementen door gebruik te maken van basisarchitectonische kenmerken zoals hellingbanen, platforms en trappen.

Modellen lopen over de catwalk van het begin van de helling naar het einde; klanten dwalen van de paskamer naar de kassa, terwijl oberen die koffie serveren op het ontspanningsplatform stappen. Er zijn talloze afzonderlijke bewegingen die interactief door de ruimte weven en de Masstone Fashion Boutique in Taiyuan, China, definiëren.

Het ontwerp van Masstone is gerealiseerd met behulp van geanodiseerde aluminium platen, GRG (glasvezelversterkt gips), terrazzo, een stalen constructie en een automatisch bewaterde groene wand. Het terrein heeft een totale oppervlakte van 520 vierkante meter en is verdeeld over twee verdiepingen.

Het oorspronkelijke idee van het ontwerp is uitgegroeid tot een grote en zachte helling naar de ingang. Het pad van de helling naar het bovenste platform vormt een samenhangende route, terwijl er drie korte trappen zijn gebouwd om mogelijkheden te bieden voor meer paden.

Het project is gestart in maart 2017 en werd in september 2017 in Beijing ontworpen. De constructie vond plaats van juli 2017 tot januari 2018 in Taiyuan.

Deze modeboetiek is ontworpen als een antwoord op de groeiende trend van modeboetieks in China. Veel boetieks vertonen stereotiepe stijlen, zoals artistieke, eenvoudige Europese, donkere of industriële stijlen. Masstone probeert een ander antwoord te bieden door het mythe van stijl te doorbreken, de ruimtelijke kenmerken te confronteren en te accepteren, en de essentiële behoeften van mensen te erkennen. Om het echte te benadrukken, is niet alleen de betonnen structuur zichtbaar, maar zijn ook enkele sporen van de bouwfase behouden. Deze kwaliteit is erkend sinds de voltooiing en de ruimte wordt nu erkend door veel internationaal bekende modeontwerpers.

"Een tuin binnenin" is het kernconcept van de boetiek. Deze tuin is geen geïsoleerde plek, maar een plek waar men vrij kan rondwandelen en die de connectiviteit versterkt. Het is een verbinding tussen binnen en buiten die de tijd vertraagt. Het geometrische spel van platforms en hellingbanen, het gebruik van staal, beton en terrazzo wijzen elke directe historische referentie af. Het op maat gemaakte verlichtingssysteem voor kledinghangers dat door de ruimte loopt, versterkt de uitstraling ervan. Ondanks de solide constructie verzacht de verticale plantenwand de geometrie en geven de reflecterende panelen de ruimte een illusoire sfeer.

Het ontwerp van Masstone heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Interior Space, Retail and Exhibition Design in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatieve ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd omdat ze best practices op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie incorporeren en sterke technische en creatieve vaardigheden tonen en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.

Beeldcredits: Zhen Li, Yan Pan


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yan Pan
Afbeeldingscredits: image: Zhen Li, Yan Pan
Projectteamleden: Leader Architect: Yan Pan Partner: Zhen Li, Yu Zheng Designer: Sha Luo
Projectnaam: Masstone
Projectklant: Yan Pan


Masstone IMG #2
Masstone IMG #3
Masstone IMG #4
Masstone IMG #5
Masstone IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp