Waar de wortel is: Een kantoorontwerp dat traditie en moderniteit combineert

Een ontwerp van Carlie Ling - K.D Hsu

Met de unieke stedelijke kwaliteiten van Shanghai, dat het snijpunt van Oost en West belichaamt, bevindt dit project zich in een woongebouw met een westerse gevel en een interieur in de oude Shanghai-stijl, een unieke elegantie op zichzelf. Het ontwerpteam heeft de wortel als kernconcept gebruikt, met donker walnoothout dat bomen en stabiliteit symboliseert, wat de serieuze kwaliteit weerspiegelt die het bedrijf vertegenwoordigt.

De opdrachtgever van dit project is een jonge ondernemer uit Shanghai met een strategische visie. Hij koos het HsingKuo-gebouw, in het centrum van Shanghai, als locatie voor het hoofdkantoor. Het gebouw heeft een historisch karakter en is doordrenkt van donker walnoothout, waardoor alle gasten en medewerkers worden verwelkomd met een traditionele Chinese theereceptie en professionele partners kunnen genieten van een ontspannen ruimte voor theeproeverijen.

Met de cirkelvormige hemel en de vierkante aarde als kern van het ontwerp, gebaseerd op het oude Chinese concept van de ronde hemel als dak boven het grid van de aarde, wordt het platte plafond doorkruist met houten lijnen om de verweven wortels van bomen te verbeelden. Dit creëert een rijke beeld van hoogwaardige ruimtelijke kwaliteit. Het patroon van het houten vloer en het houten rooster geven subtiel de circulatie en het gebruik van de ruimte aan.

Het interieur is ontworpen om gasten te ontvangen en te voorzien in kantoorbehoeften. De open indeling zorgt voor interactie wanneer bezoekers arriveren, terwijl de geur van kwaliteitsthee de ruimte vult. De ruimte is gemaakt van veelgebruikt walnoothout en de schermen zijn gebaseerd op klassieke Chinese raamlatten. De transparantie van de schermen zorgt voor goede ventilatie en lichtinval.

De kantoorruimte is behandeld met grijze vloerbedekking en wollen wandtapijt voor een pure en elegante kantoorambiance. Het kantoor van de supervisor is goed afgeschermd en gescheiden van de andere open ruimtes. Het heeft een eigen theeproeverijruimte met bescheiden stoelen en houten tafels uit de Ming-dynastie om privacy te waarborgen. De achterkant van de ruimte is behandeld met grijze tegels bedekt met geweven stof van hoge technologie, als een moderne interpretatie van traditionele Chinese wijsheid.

In de omgeving van het project zijn veel oude bomen te vinden met kronkelende takken en wortels, omlijst door zwarte metalen raamkozijnen. Het groen van buiten is naar binnen gebracht en dringt door glazen wanden voordat het een gelaagd beeld vormt van licht, schaduw en bomen. Het interieur straalt warmte uit en is een ruimte geworden voor ontmoeting en samensmelting via interactie, waarbij de oosterse ambiance met westerse eenvoudige lijnen wordt belichaamd.

Met een kantoorruimte van oosterse ambiance en door middel van theeproeverijen, creëert dit ontwerp een ontmoetingspunt voor mensen en hun paden. Het algehele ruimteontwerp is gebaseerd op het traditionele Chinese concept van gasten verwelkomen met thee. Grote ramen zorgen voor natuurlijk licht, terwijl walnoot en grijze wollen vloerbedekking en een eenvoudig en schoon lijnenspel zorgen voor een natuurlijke en serene uitstraling van een meditatieve ruimte waar cultuur wordt gedeeld tussen gastheren en gasten.

Dit ontwerp werd bekroond met de Zilveren A' Design Award in 2020 in de categorie Interieurruimte, Retail en Tentoonstellingsontwerp. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in expertise en innovatie. Het ontwerp wordt bewonderd om zijn technische kenmerken en artistieke vaardigheid en roept positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

Afbeeldingen met dank aan: Kai-Ti Hsu, Zhao Wu (2019)


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Carlie Ling - K.D Hsu
Afbeeldingscredits: Kai-Ti Hsu Zhao Wu (2019)
Projectteamleden: Kai Ning Ling Kai Ti Hsu
Projectnaam: Where The Root Is
Projectklant: Carlie Ling - K.D Hsu


Where The Root Is IMG #2
Where The Root Is IMG #3
Where The Root Is IMG #4
Where The Root Is IMG #5
Where The Root Is IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp