Uncomfortable Immersion: Een Toolkit voor Rouwverwerking

Een Ontwerp van Chloe Marcela Coelho

Inleiding

Grief is een universeel aspect van de menselijke conditie dat zelden besproken wordt in de westerse samenleving. Vaak wordt rouw gezien als een 'fase' die mensen moeten overwinnen, waarbij de meeste steun plaatsvindt tijdens de begrafenis. Nieuwe benaderingen suggereren echter dat rouw een voortdurend proces is. Dit laat langdurige rouwenden zonder steun of regie achter, wat onnodig lijden veroorzaakt. Door mijn persoonlijke ervaring met het verlies van mijn moeder op dertienjarige leeftijd, heb ik geleerd dat rouw niet iets is dat overhaast of voorgeschreven moet worden.

De Uncomfortable Immersion is een project dat onderzoekt hoe onze samenleving omgaat met rouw, met name bij adolescenten. Het richt zich op de emotionele complexiteit van rouw en de sociaal-culturele misvattingen hieromtrent. Met behulp van Human-Centred Design is er een rouwboek gecreëerd dat de rouwende begeleidt bij het creëren van rituele objecten die de adolescent helpen om op eigen tempo te verwerken en te begrijpen, terwijl belangrijke metafysische relaties met de overledene behouden blijven. Persoonlijke autonomie wordt sterk aangemoedigd in hun rouwproces.

De Uncomfortable Immersion maakt gebruik van verschillende technologieën om de rouwende te ondersteunen. Een metgezelartefact genaamd 'Without Expectations' is een hanger die is gemaakt van de handtekening van een geliefde. Deze hanger wordt 3D-geprint in PLA en vervolgens gegoten in sterling zilver. Daarnaast is er een rouwsjaal die gebruik maakt van een unieke zwarte thermochromische inkt die transparant wordt boven 27 graden Celsius. Deze inkt is geïnfuseerd in zijde waarop een brief van de overledene is afgedrukt. De brief wordt alleen zichtbaar door de rituele aanraking van de sjaal. Het productieproces van de sjaal heeft vele iteraties gekend om tot het perfecte resultaat te komen.

De Uncomfortable Immersion heeft specifieke afmetingen voor de verschillende onderdelen. 'Without Expectations' heeft een breedte van 35 mm, een diepte van 2 mm en een hoogte van 50 mm. De rouwsjaal heeft een breedte van 900 mm, een diepte van 0,5 mm en een hoogte van 900 mm.

De Uncomfortable Immersion is ontstaan als een afstudeerproject aan de RMIT University in Melbourne, Australië. Het project is gestart in maart 2018 en afgerond in november 2018.

De Uncomfortable Immersion is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar rouwverwerking bij adolescenten. Er is literatuuronderzoek gedaan, interviews afgenomen en evaluaties verkregen van psychologen en experts op het gebied van rouwverwerking. Het project heeft veel aandacht gekregen en heeft bijgedragen aan het gesprek over persoonlijke gedenktekens en de zorg rondom rouwverwerking.

De Uncomfortable Immersion heeft te maken gehad met verschillende uitdagingen op creatief, technisch en onderzoeksgebied. De geïnstitutionaliseerde omgang met de dood heeft geleid tot misvattingen over rouw in onze samenleving. Rouwenden worden geacht emotionele diepgang en kwetsbaarheid te vermijden, vooral bij tieners. Dit zorgt ervoor dat tieners zich niet op een gezonde manier kunnen bezighouden met hun rouwproces. Tijdens ingrijpende fysieke en mentale veranderingen, waarbij identiteiten worden herzien en ouderlijke dynamieken veranderen, is het overlijden van een geliefde verwoestend. Hoewel initiële steun rondom de begrafenis cruciaal is, is er vaak weinig steun beschikbaar in de maanden na het overlijden, wanneer dit het meest nodig is.

De Uncomfortable Immersion is een belangrijk ontwerp dat de manier waarop we omgaan met rouw in onze samenleving bevraagt en verbetert. Het moedigt persoonlijke autonomie aan en biedt een empathische toolkit voor rouwverwerking bij adolescenten. Door middel van het rouwboek en de bijbehorende objecten kunnen jongeren op een eigen tempo en op een manier die bij hen past, omgaan met hun verlies en belangrijke verbindingen met de overledene behouden.

De Uncomfortable Immersion is bekroond met de Iron A' Design Award in 2020. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gewaardeerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken. Het draagt bij aan een betere wereld door voldoening en positieve gevoelens te bieden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Chloe Coelho
Afbeeldingscredits: Chloe Coelho
Projectteamleden: Chloe Coelho
Projectnaam: Uncomfortable Immersion
Projectklant: Chloe Coelho


Uncomfortable Immersion IMG #2
Uncomfortable Immersion IMG #3
Uncomfortable Immersion IMG #4
Uncomfortable Immersion IMG #5
Uncomfortable Immersion IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp