Verlichting van de Harlekijn: Een Bekroonde Sociale Ontwerpcampagne

De kracht van design in het bevorderen van bewustwording van zeldzame ziektes

De ontwerpgroep Squared heeft een prijswinnende sociale ontwerpcampagne gecreëerd die de aandacht vestigt op het Harlekijn-syndroom, een zeldzame aandoening die het autonome zenuwstelsel aantast. Door middel van zorgvuldig vervaardigde illustraties wordt de tegenstelling tussen de komische Harlekijn-figuur en de realiteit van het leven met het Harlekijn-syndroom benadrukt.

De campagne, genaamd "Niet Altijd Leuk", is gebaseerd op de juxtapositie van de verschillende representaties van het woord harlekijn. Het doel is om licht te werpen op de discrepantie tussen de komische representatie van het Harlekijn-personage en de realiteit van het leven met het Harlekijn-syndroom. Dit benadrukt de noodzaak van een beter begrip en bewustwording van de aandoening.

Wat deze campagne uniek maakt, is de manier waarop het de ernst van het Harlekijn-syndroom contrasteert met de luchtige, komische figuur die vaak wordt geassocieerd met de term 'harlekijn'. Het Harlekijn-syndroom is een aandoening die het autonome zenuwstelsel aantast en wordt gekenmerkt door het ontbreken van zweten en het rood worden van de huid aan één kant van het gezicht. De zorgvuldig vervaardigde illustraties in deze campagne benadrukken deze tegenstelling en roepen op tot meer begrip en bewustwording van de aandoening.

De campagne is gerealiseerd door middel van minutieus vervaardigde illustraties. De advertentie wordt gebruikt in print en digitale media, variërend van een 70 x 100 cm poster, tot een A4 printpagina en verschillende formaten banners. De campagne is ontwikkeld tijdens het eerste trimester van 2023.

De grootste uitdaging bij het creëren van deze campagne was het integreren van de twee tegenovergestelde kanten van de Harlekijn - de luchtige, komische figuur en de ernstige medische aandoening - zonder de mensen die aan het syndroom lijden te ironiseren of te victimiseren.

De campagne heeft als doel het bewustzijn over het Harlekijn-syndroom te vergroten. De sleutelvisuele illustraties zijn gebaseerd op de juxtapositie van de verschillende representaties van de harlekijn, met als doel de discrepantie tussen de komische representatie van het personage en de realiteit van het leven met het Harlekijn-syndroom te belichten en de noodzaak van een beter begrip en bewustwording van de aandoening te benadrukken.

Deze campagne heeft de Zilveren A' Social Design Award in 2023 gewonnen. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yana Okoliyska
Afbeeldingscredits: Creative Director Yana Okoliyska Illustrator Yana Okoliyska Copywriter Dessislava Pavlova Agency Squared
Projectteamleden: Creative Director - Yana Okoliyska Copywriter - Dessislava Pavlova
Projectnaam: Not Always Fun
Projectklant: Yana Okoliyska


Not Always Fun IMG #2
Not Always Fun IMG #3
Not Always Fun IMG #4
Not Always Fun IMG #5
Not Always Fun IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp