Yinchuang Zhong Shu Ge: Een Kruispunt van Kennis en Cultuur

Boekenwinkelontwerp door Masato Kure en Masashi Ota

In de Yinchuang Zhong Shu Ge boekenwinkel komen verschillende culturen samen in een unieke ruimtelijke ervaring.

In het hart van Yinchuan, China, is een boekenwinkel ontstaan die meer is dan een plek voor literatuur. Ontworpen door Masato Kure en Masashi Ota, is Yinchuang Zhong Shu Ge een ruimte waar boekenplanken in de lucht kruisen en zo een dynamisch centrum van kennis en cultuur vormen. Het ontwerp, geïnspireerd door de rijke culturele diversiteit van de regio Ningxia, nodigt uit tot het ontdekken van nieuwe perspectieven en het aangaan van dialogen tussen mensen met verschillende achtergronden.

De boekenwinkel beslaat 2000 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen van een winkelcentrum, en is ontworpen met een open atrium dat beide niveaus verbindt. De kruisende boekenplanken zijn niet alleen een visueel spektakel maar ook een metafoor voor de kruising van ideeën en culturen. De hoge plafonds en de zwevende constructie van de boekenplanken creëren een gevoel van ruimtelijkheid en nodigen bezoekers uit om zich onder te dompelen in een wereld van verbeelding en kennis.

De realisatie van dit innovatieve ontwerp was mogelijk door de integratie van metalen balken in elke boekenplank, wat zorgt voor de nodige stevigheid en stabiliteit. Deze technische oplossing maakt het mogelijk dat de planken elkaar kruisen zonder aan functionaliteit in te boeten, en draagt bij aan de esthetische en architecturale kwaliteit van de ruimte.

De boekenwinkel is meer dan een plek om boeken te kopen; het is een levendige gemeenschap waar kennis en cultuur samenkomen. De grote trap en het atrium zijn niet alleen functioneel maar fungeren ook als een sociaal trefpunt waar evenementen, lezingen en intellectuele uitwisselingen plaatsvinden. Deze elementen versterken de rol van de boekenwinkel als een cultureel en intellectueel centrum binnen de gemeenschap.

De uitdaging bij het ontwerpen van de boekenwinkel lag in het creëren van een visueel samenhangende ruimte, ondanks de segmentatie door muren. Door middel van modellen en VR-technologie heeft het ontwerpteam de optimale configuratie van de kruisende boekenplanken vastgesteld, wat resulteert in een ruimte die zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel is.

Yinchuang Zhong Shu Ge is niet alleen een boekenwinkel; het is een symbool van Ningxia's culturele diversiteit en een plaats waar kennis en cultuur elkaar ontmoeten in een architectonisch meesterwerk. Het ontwerp heeft de prestigieuze Platinum A' Design Award gewonnen, wat de uitzonderlijke kwaliteit en innovatie van dit project onderstreept.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Masato Kure
Afbeeldingscredits: Photo:Inter mountain
Projectteamleden: Masashi Ota Yuki Kashiwakura
Projectnaam: Znong Shu Ge
Projectklant: Masato Kure


Znong Shu Ge IMG #2
Znong Shu Ge IMG #3
Znong Shu Ge IMG #4
Znong Shu Ge IMG #5
Znong Shu Ge IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp