Roboangio: Revolutionaire Robotica in de Vaatchirurgie

Abrobo's baanbrekende systeem transformeert interventionele operaties

De opkomst van vaatziekten vraagt om innovatieve oplossingen in de chirurgie. Het Roboangio-systeem van Abrobo, ontworpen door Wenyong Ren en Weinan Yang, biedt een antwoord met zijn geavanceerde robottechnologie.

Wereldwijd neemt de prevalentie van vaatziekten toe, wat een groeiende behoefte aan effectieve behandelmethoden met zich meebrengt. Traditionele interventionele chirurgie brengt echter aanzienlijke risico's met zich mee, zoals blootstelling aan straling voor de chirurg en de kans op menselijke fouten. Het Roboangio-systeem van Abrobo, ontwikkeld door Wenyong Ren en Weinan Yang in samenwerking met klinische experts, is ontworpen om deze uitdagingen aan te gaan en de manier waarop vaatchirurgie wordt uitgevoerd te revolutioneren.

Wat Roboangio onderscheidt van andere medische apparatuur, is de master-slave-besturingsoplossing die het mogelijk maakt voor artsen om interventionele chirurgie uit te voeren zonder blootgesteld te worden aan schadelijke straling. Dit systeem combineert intuïtieve interactie met robotprecisie, waardoor chirurgen hun vaardigheden kunnen inzetten in een veiligere omgeving voor zowel zichzelf als de patiënt.

De realisatie van Roboangio is een knap staaltje van elektromechanische integratie en geavanceerde besturingsalgoritmen, beschermd door een stralingswerend loodpaneel en loodglas. Het apparaat is vervaardigd uit biocompatibele spuitgegoten kunststoffen en precisiebewerkt aluminium, en is gesteriliseerd met ethyleenoxide om steriliteit te garanderen.

De technische specificaties van het Roboangio-systeem zijn indrukwekkend, met afmetingen die de implementatie in bestaande chirurgische omgevingen mogelijk maken. Het systeem omvat een robotische aandrijving, een bedieningsconsole, een afgeschermde werkplek, een verstelbare gantry en een transporttrolley, alle ontworpen om de workflow van de chirurg te optimaliseren.

De interactie met het Roboangio-systeem is zorgvuldig afgestemd op de behoeften van chirurgen. De bedieningsconsole is uitgerust met twee bedieningsstangen die het gevoel van traditionele chirurgische instrumenten nabootsen, waardoor chirurgen hun beproefde vaardigheden kunnen toepassen in een geavanceerde robotische setting.

Ontwikkeld in Shenzhen, China, begon het project in maart 2021 en werd het afgerond met klinische proeven in juni 2023. De succesvolle lancering van het product vond plaats in oktober 2023. Het onderzoek achter Roboangio omvatte een grondige analyse van gegevens uit experimenten, formatieve en summatieve tests en klinische proeven, in nauwe samenwerking met klinische experts.

De ontwerpuitdagingen van Roboangio waren aanzienlijk, variërend van het integreren van multidisciplinaire elektromechanische systemen tot het ontwikkelen van complexe besturingsalgoritmen en aseptische productietechnieken. Desondanks heeft het team deze hindernissen overwonnen en een systeem gecreëerd dat de manier waarop interventionele chirurgie wordt uitgevoerd, verandert.

Roboangio heeft de prestigieuze Zilveren A' Design Award in de categorie Medische Apparaten en Medische Uitrusting gewonnen in 2024, als erkenning voor zijn creativiteit, professionele uitmuntendheid en innovatie. Het systeem heeft brede erkenning gekregen van klinische experts voor zijn intuïtieve interactie en robotprecisie, en is beschermd door een reeks patenten en intellectuele eigendomsrechten.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Abrobo Product and Design Center
Afbeeldingscredits: Weinan Yang, Ruiming Wu, Yunong Zeng, Zhihao Hu, Zanzhong Xia, Hangye Xu, Roboangio, 2024.
Projectteamleden: Wenyong Ren Weinan Yang Zanzhong Xia Hangye Xu
Projectnaam: Roboangio
Projectklant: Abrobo - Shenzhen Institute of Advanced Biomedical Robot Co.,Ltd.


Roboangio IMG #2
Roboangio IMG #3
Roboangio IMG #4
Roboangio IMG #5
Roboangio IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp