De Betovering van Kashmir Vastgelegd in Goud

Eleonora Federici transformeert textielkunst in een luxueuze ring

De Italiaanse ontwerpster Eleonora Federici laat zich inspireren door de rijke textieltradities van het Midden-Oosten en vertaalt deze naar een verfijnd sieraad.

De paisley, een patroon met een lange en rijke geschiedenis, vormt de basis voor de nieuwste creatie van Eleonora Federici. Deze ring, simpelweg 'Kashmir' genoemd, is een eerbetoon aan de prachtige sjaals uit de gelijknamige regio en de spirituele charme van India. Federici, bekend om haar verfijnde smaak en oog voor detail, heeft met deze ring een stukje prestige uit Kashmir weten te vangen.

Wat 'Kashmir' onderscheidt van andere sieraden is de unieke balans tussen volheid en leegte. De ontwerpster speelt met positieve en negatieve ruimtes, waardoor de ring een complexe maar toch eenvoudige uitstraling krijgt. Ondanks de grootte is de ring ontworpen om comfortabel te dragen, met een perfecte verdeling van gewicht en volume. Het is een sieraad dat gemaakt is voor de moderne, krachtige vrouw die een statement wil maken.

De ring is tot leven gekomen door de traditionele verloren-wastechniek, waarbij een wasmodel met de hand wordt uitgesneden en vervolgens wordt vervangen door 18-karaats geelgoud. Dit proces vereiste een nauwkeurige vertaling van de elegantie van Kashmir-textiel naar een driedimensionaal object, zonder te vervallen in chaos of voorspelbaarheid.

Technische specificaties benadrukken de luxe van het sieraad: de ring is gezet met een ovaalvormige saffier, elf ronde briljant geslepen diamanten, een ronde oranje topaas en een smaragd geslepen rode granaat. Het totale gewicht bedraagt 28 gram en het sieraad past in een doosje met de afmetingen 26,30mm x 28,30mm x 39,40mm.

De draagbaarheid van de 'Kashmir' ring is een belangrijk aspect van het ontwerp. De ring is niet alleen een lust voor het oog, maar ook ontworpen met het oog op comfort. De zijkanten van de ring zijn niet te dik, waardoor deze niet irriteert tijdens het dragen. Dit maakt de ring geschikt voor dagelijks gebruik en voor elke gelegenheid.

De ontwikkeling van dit project vond plaats in Pavia, Italië, en nam een heel jaar in beslag, van januari tot december 2020. Het onderzoek naar de perfecte verhoudingen, geïnspireerd door de gulden snede, resulteerde in een harmonieus en opvallend ontwerp. De grootste uitdaging was het behouden van de integriteit van het wasmodel, ondanks de dunne dikte en lege ruimtes. Het project werd bekroond met een Iron A' Design Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Eleonora Federici
Afbeeldingscredits: Image #1: Stefano Negri Image #2: Stefano Negri Image #3: Stefano Negri Image #4: Stefano Negri Image #5: Stefano Negri Video: Eleonora Federici Video credits: Eleonora Federici, Paolo Argento (music)
Projectteamleden: Eleonora Federici
Projectnaam: Kashmir
Projectklant: Eleonora Federici Jewelry


Kashmir IMG #2
Kashmir IMG #3
Kashmir IMG #4
Kashmir IMG #5
Kashmir IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp