Waves: Een eerbetoon aan vrouwelijkheid in sierlijke vormen

Een unieke halsketting ontworpen door Anna-Reetta Vaananen

De Waves halsketting is geïnspireerd op het schilderij "De geboorte van Venus" van Botticelli. Het is een eerbetoon aan vrouwelijkheid in al haar vormen. Het ontwerp van de sieraden weerspiegelt de golven van water en haar en de rondingen van een vrouw.

Het Waves-project is ontstaan vanuit het idee van diversiteit in vrouwelijkheid en de behoefte om iets kostbaars te creëren. De vorm van de Waves halsketting doet denken aan water en haar. Het matte oppervlak van de ketting voelt aan als suède, maar is gemaakt van zilver. Het oorspronkelijke prototype voor het gieten en het maken van de mal is met de hand gemaakt door warme wasplaten te buigen met behulp van vormgevende ijzers. De vloeiende vorm is tot stand gekomen door beheerste ambachtelijke vaardigheden. De gegoten zilveren onderdelen zijn met de hand afgewerkt en samengevoegd. De ketting is gemaakt van gerecycled zilver in Finland.

De Waves halsketting heeft een lengte van 475 mm (kan worden aangepast in stappen van 20 mm), een breedte van 23 mm en een dikte van 4 mm. Elk stukje heeft een afmeting van 25 x 23 mm. De ketting weegt 85 g.

De Waves halsketting is een opvallend en feestelijk sieraad, maar toch zeer licht van gewicht. Het maakt elke outfit compleet en is geschikt voor elke gelegenheid. De lengte van de ketting kan worden aangepast om bij vrouwen van verschillende maten te passen. Elk stukje voegt ongeveer 2 cm toe aan de lengte.

Het Waves-project begon met mijn bewondering voor vrouwen van alle soorten. Ik zie vrouwen als unieke individuen die meer aanmoediging verdienen. Het zou gemakkelijk moeten zijn om elke dag van jezelf te houden, ongeacht wat. De eerste modellen werden gemaakt van rendierensuède. Vervolgens werd het experimentele ontwerpproces voortgezet met wasplaten. Ik vormde de was met warmte en verschillende vormgevende sieradenijzers en handgereedschap. Het eindproduct heeft het lichte gevoel en de uitstraling van suède, hoewel het van zilver is gemaakt. De Waves halsketting is uitgegroeid tot een sieradenset met een armband, twee verschillende maten hangers en oorbellen.

Het ontwerpproces van Waves was uitdagend, omdat ik iets wilde creëren dat zowel evenwichtig als ambitieus mooi was om te dragen. De pasvorm is altijd belangrijk en moet natuurlijk aanvoelen.

De vorm van de Waves halsketting bootst de beweging van water en krullend haar na. Het matte oppervlak van de ketting is gemaakt met de naaldmattechniek. In het midden van elk kettingstuk bevindt zich een grotere golf, omringd door kleinere golven om een natuurlijke beweging en een gebalanceerd ontwerp te creëren. De ketting voelt luxueus aan, maar is toch vloeiend en licht om te dragen. De ketting is gemaakt van gerecycled sterling zilver in Sonkajärvi, Finland en is niet verguld.

De Waves halsketting is bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Sieraden, Brillen en Horlogeontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen van topkwaliteit, creativiteit en professionaliteit die uitblinken in uitmuntendheid en innovatie. De Waves halsketting illustreert een opmerkelijk niveau van vakmanschap en introduceert positieve gevoelens, verbazing en verwondering.

Afbeeldingen:

Afbeelding 1: Fotograaf Tuomo Jalkanen, Alias Creative, 2020

Afbeelding 2: Fotograaf Elina Manninen, model Johanna Nordblad, 2020

Afbeelding 3: Fotograaf Elina Manninen, model Johanna Nordblad, 2020

Afbeelding 4: Fotograaf Elina Manninen, model Johanna Nordblad, 2020

Afbeelding 5: Fotograaf Elina Manninen, model Johanna Nordblad, 2020

Auteursrecht behoort toe aan Anna's Darling Ky, Anna-Reetta Vaananen 2021


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Anna-Reetta Väänänen
Afbeeldingscredits: Image #1: Tuomo Jalkanen, photographer, Alias Creative, 2020 Image #2: Elina Manninen, photographer, Johanna Nordblad, freediver and model, 2020 Image #3: Elina Manninen, photographer, Johanna Nordblad, freediver and model, 2020 Image #4: Elina Manninen, photographer, Johanna Nordblad, freediver and model, 2020 Image #5: Elina Manninen, photographer, Johanna Nordblad, freediver and model, 2020
Projectteamleden: Anna-Reetta Väänänen
Projectnaam: Waves
Projectklant: Anna-Reetta Väänänen


Waves IMG #2
Waves IMG #3
Waves IMG #4
Waves IMG #5
Waves IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp