Revolutionaire Rugtas: Phoresy Pack

Stepan Pianykh's Meesterwerk in Lederen Flexibiliteit

In een wereld waar mode en functionaliteit samensmelten, introduceert ontwerper Stepan Pianykh de Phoresy Pack: een rugtas die zich aanpast aan zijn inhoud en de grenzen van leerbewerking tart.

De Phoresy Pack is niet zomaar een rugtas; het is een toonbeeld van innovatie in draagbare mode. Geïnspireerd door wiskundigen en architecten, zoals Ron Resch en Zaha Hadid, belichaamt deze rugtas een samensmelting van parametrisch ontwerp en traditioneel vakmanschap. Het resultaat is een ergonomische rugtas die zich uitvouwt en weer plat wordt, afhankelijk van de inhoud.

De productie van de Phoresy Pack is een staaltje van precisie. Uit één stuk leder wordt met behulp van CNC-freesmachines een patroon gesneden dat vervolgens gevouwen en gestikt wordt tot een driedimensionale structuur. De integratie van Spandex zorgt voor de benodigde elasticiteit, waardoor de tas zich kan aanpassen en plat kan worden opgeborgen wanneer deze niet in gebruik is.

De keuze voor leder was niet willekeurig; het materiaal biedt een superieure tactiele ervaring. De glanzende afwerking, verkregen door een speciale lak, maakt de tas waterdicht en versterkt de duurzaamheid. De gespen zijn vervaardigd uit CNC-gefreesd aluminium en de kussens aan de voorzijde zijn gevuld met zachte kurkstukjes, wat bijdraagt aan het comfort.

Met een inhoud van 15 liter en een formaat van 500 x 320 x 200 mm is de Phoresy Pack een rugtas van gemiddelde grootte. Het ontwerp is echter allesbehalve gemiddeld. De tas opent en sluit met een enkel groot compartiment, waarbij de schaal zich natuurlijk aanpast aan de hoeveelheid en de vorm van de inhoud.

De ontwikkeling van de Phoresy Pack was een intensief proces dat een semester in beslag nam en culmineerde in een succesvolle presentatie tijdens de eindexpositie van de British Higher School of Art and Design. Na de lancering heeft de rugtas erkenning gekregen door tentoonstellingen en publicaties, waaronder een feature in Esquire Rusland en het boek "Ergonomics in Product Design".

De uitdagingen tijdens het ontwerpproces waren niet gering. Het ontwikkelen van nieuwe productietechnieken voor het CNC-frezen van leder en het beheersen van de benodigde software waren slechts enkele van de obstakels die overwonnen moesten worden. Desondanks is de Phoresy Pack een triomf van ontwerp en technologie, wat bevestigd werd door de toekenning van de prestigieuze Bronzen A' Design Award in 2024.

De Phoresy Pack staat symbool voor de fusie van technologie en ambacht in design, en zet de standaard voor toekomstige innovaties in de mode-industrie. Het is een tastbaar bewijs dat functionaliteit en esthetiek hand in hand kunnen gaan, en dat de grenzen van wat mogelijk is met materialen als leder nog lang niet zijn bereikt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Stepan Pianykh
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Timofey Sherstennikov, 2015. Image #2: Photographer Timofey Sherstennikov, 2015. Image #3: Photographer Timofey Sherstennikov, 2015. Image #4: Photographer Renata Garipova, 2015. Image #5: Photographer Renata Garipova, 2015.
Projectteamleden: Stepan Pianykh
Projectnaam: Phoresy Pack
Projectklant: Stepan Pianykh


Phoresy Pack IMG #2
Phoresy Pack IMG #3
Phoresy Pack IMG #4
Phoresy Pack IMG #5
Phoresy Pack IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp