Oh Chair: Een Nieuwe Visie op Retro-Futuristisch Zitcomfort

De Oh Chair combineert klassieke vormen met moderne AI-technologie

De Oh Chair, ontworpen door Ao Zhou, is een eigentijdse herinterpretatie van de iconische retro-futuristische ei-stoel. Dit ontwerp, dat de grenzen van traditionele meubelvormgeving verlegt, belichaamt een samensmelting van verleden en toekomst, waarbij kunstmatige intelligentie een centrale rol speelt in het creatieve proces.

De zitervaring van de Oh Chair doet denken aan gebogen papier, waarmee de lichtheid en organische vloeiendheid van een door de wind gedragen vel papier wordt nagebootst. Het symboliseert de aanbreken van een nieuw tijdperk. De gelaste metalen buizen, met hun eenvoudige buigingen, brengen een ode aan de contouren van een klassieke paperclip. Geïnspireerd door München, de geboorteplaats van Stable Diffusion, vermengt deze armstoel moeiteloos diversiteit, vitaliteit, menselijkheid en stedelijke elementen.

De Oh Chair onderscheidt zich als een moderne reactie op de iconische retro-futuristische ei-stoel. Door de gebogen draadbasis en het visueel open ontwerp van de kenmerkende zitting te integreren, hebben de ontwerpers de essentie van hun benadering van geavanceerde technologie weten te vangen. De betrokkenheid van AIGC (Artificial Intelligence Generated Content) in het creatieproces stelt de Oh Chair in staat om het perspectief van de ontwerpers op kunstmatige intelligentie te tonen: samenwerken met een open geest en zorgvuldige overweging, vooruitgang omarmen terwijl men zich bewust is van de context.

Het ontwerpproces van de Oh Chair omvatte het gebruik van Blender, Figma, Photoshop en AIGC. De stoel is gemaakt van 100% recyclebaar polyethyleen, stof en roestvrijstaal, wat de duurzaamheid van het ontwerp benadrukt. De afmetingen van de stoel zijn 706 mm X 1316 mm X 1356 mm, waarmee het een prominente maar elegante aanwezigheid in elke leesruimte biedt.

De Oh Chair is het resultaat van een samenwerking tussen Art Director Jiaying Zhou (Connie), Hoofdontwerper Ao Zhou en Visualisatie Ontwerper Jackson Zhang. Het project begon in oktober 2023 in München en werd afgerond in januari 2024 in München en Los Angeles. Het onderliggende onderzoek van dit ontwerpproject is een speculatieve ervaring die de impact van creatieve technologieën op het ontwerpproces verkent.

De grootste uitdaging bij het ontwerpen van de Oh Chair was het trainen van het AI-model. In plaats van te beginnen met een algemeen beschikbaar generatief AI-model, trainden de ontwerpers het Stable Diffusion beeldgeneratiemodel met catalogi uit de modernistische en retro-futuristische periodes van de jaren 1920-1930 en 1950-1960. Dit proces leidde tot duizenden iteraties en ideeën. De gegenereerde beelden met deze twee verschillende datasets weerspiegelen de algemene esthetiek van die tijdperken en sluiten aan bij het oorspronkelijke ontwerpdoel van de Oh Chair.

De Oh Chair heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Generatief, Algoritmisch, Parametrisch en AI-Assisted Design in 2024. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van industriële best practices en bekwame technische kenmerken, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ao Zhou
Afbeeldingscredits: Ao Zhou
Projectteamleden: Art Director: Jiaying Zhou(Connie) Chief Designer: Ao Zhou Visualization Designer: Jackson Zhang
Projectnaam: Oh Chair
Projectklant: Meso Design


Oh Chair IMG #2
Oh Chair IMG #3
Oh Chair IMG #4
Oh Chair IMG #5
Oh Chair IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp