Diffusive Habitats: Een Nieuwe Benadering van Architectuur

Een baanbrekend architecturaal systeem dat technologie en design combineert

Ontworpen door Sergio Mutis, stelt Diffusive Habitats een nieuwe benadering van architectuur voor, waarbij gebruik wordt gemaakt van gedistribueerde robotica, versterkend leren en digitale platforms. Het project daagt traditionele praktijken uit en stelt een model voor dat zich voortdurend aanpast aan de sociale en milieubehoeften van zijn bewoners.

De architectuur heeft, in tegenstelling tot andere ambachten, kunsten en industrieën, geen significante ontwikkelingen doorgemaakt tijdens de digitale revolutie. Traditionele praktijken blijven gebouwen produceren die niet in staat zijn tot substantiële programmatische flexibiliteit. Ze worden snel achterhaald door de steeds snellere veranderingen van de tijd en belanden snel in de rij voor sloop. Diffusive Habitats daagt deze onhoudbare praktijk uit en maakt gebruik van zijn technologische kruispunt op zoek naar vernieuwde oplossingen.

Diffusive Habitats (DH) is een veerkrachtig architecturaal systeem dat de kruising van gedistribueerde robotica, versterkend leren en digitale platforms gebruikt om de manier waarop architectuur wordt bedacht en bewoond, opnieuw te bedenken. Het project daagt traditionele praktijken uit en omarmt constante ruimtelijke herconfiguratie en gedistribueerd eigendom. Via de wisselwerking van toegepast transdisciplinair onderzoek onderzoekt DH kritisch een ruimtelijk systeem dat in staat is tot zelfbeoordeling, organisatie en verbetering.

De DH-systeem bestaat uit meerdere gecorreleerde elementen die heuristisch werden geprototypeerd, getest en opnieuw ontworpen. Het ruimtegeneratieplatform werd gescript in C-sharp voor Unity3D met het ML Agents U3D versterkingsleerframework. Gelamineerde multiplex prototypes werden CNC-gefreesd en geassembleerd met wrijvingsverbindingen. 3D-geprinte PLA robotprototypes werden ontwikkeld met een Unity3D digitale tweelingomgeving, draadloze Raspberry Pi communicatie, Dynamixel AX-12A motoren en Optitrack motion capture.

Diffusive Habitats werkt via een online platform dat kavelzoekopdrachten, habitat crowdfunding, collaboratief ontwerpen en ruimtelijke herconfiguratie faciliteert. Achter zijn intuïtieve interface gebruikt het platform geavanceerde algoritmen om ruimte te organiseren op basis van bewonersvereisten, structurele integriteit en milieueffecten. Met dit platform kan een gemeenschap hun ideale habitat ontwerpen, deze laten bouwen door robots en deze aanpassen om rekening te houden met veranderende individuele en collectieve behoeften.

Naast technologische en transdisciplinaire uitdagingen was de verschuiving in auteurschap paradigma misschien wel het grootste obstakel in de ontwikkeling van het project. In plaats van de verlangens van individuele ontwerpers, vereiste dit onderzoek een heuristisch proces van trial and error, waarbij het ontwerp het resultaat was van cascaderende iteraties van parameteroptimalisatie. Zodra het team dit fundamentele idee omarmde, vorderde het eens trage en grillige project snel voorbij zijn initiële onderzoeksdoelstellingen.

Dit ontwerp werd bekroond met de Bronzen A' Generative, Algorithmic, Parametric en AI-Assisted Design Award in 2023. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het opnemen van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, ze tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Living Architecture Lab
Afbeeldingscredits: Image #1: Creator Eric Hughes, DH Little Girl Rendering, 2022 Image #2: Creator Sergio Mutis, DH Reinforcement Training Arena, 2022 Image #3: Creator Eric Hughes, DH Skylight Rendering, 2022 Image #4: Creator Sergio Mutis, DH Robotic Reconfiguration Studies, 2022 Image #5: Creator Eric Hughes, DH Speculative Urbanism, 2022
Projectteamleden: Sergio Mutis Eric Hughes Faizunsha Ibrahim Ghousiaa Garyfallia Papoutsi.
Projectnaam: Diffusive Habitats
Projectklant: Living Architecture Lab


Diffusive Habitats IMG #2
Diffusive Habitats IMG #3
Diffusive Habitats IMG #4
Diffusive Habitats IMG #5
Diffusive Habitats IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp