Revolutionair Ontwerp: Hinemosu 30 Herschrijft de Tijd

Yuichiro Katsumoto's Creatie Verbindt Kunst met Technologie

Hinemosu 30, een baanbrekende computerdisplay ontworpen door Yuichiro Katsumoto, introduceert een nieuwe manier om tijd en data te visualiseren door middel van kinetische typografie.

De menselijke ervaring wordt vaak vergeleken met een lijn; een lijn die buigt, draait, dikker en dunner wordt. Deze lijnen, die lijken op de lijnen die mensen trekken bij het schrijven, vormen de inspiratiebron voor Yuichiro Katsumoto's Hinemosu 30. Dit unieke display toont letters en patronen door vijf witte elastische banden te draaien met dertig actuatoren, waardoor een visuele representatie van de tijd ontstaat die zowel innovatief als artistiek is.

Hinemosu 30 onderscheidt zich door zijn vermogen om tijd en data weer te geven via vijf witte elastische banden die worden bestuurd door dertig actuatoren. Deze banden creëren een hypnotiserende kinetische typografie en bewegende beelden. De beelden, gegenereerd door de aan het apparaat gekoppelde computersoftware, roepen associaties op met textielpatronen, oceaangolven, bergstormen en vallende sneeuw. De mechanische geluiden van de actuatoren doen denken aan de geluiden van water en wind in de natuur.

De Hinemosu 30 is samengesteld uit elastische banden, servomotoren, microcontrollers, een aluminium frame, een acrylplaat en een MacBook Air. Met afmetingen van 280mm breed, 120mm diep en 300mm hoog, en een gewicht van 5kg, is het een compact maar krachtig kunstwerk.

De interactie met Hinemosu 30 gebeurt automatisch via software. Het project, gestart in de herfst van 2022 en gedeeltelijk voltooid in de zomer van 2023, is een verkenning van kinetische typografie door het manipuleren van slanke objecten zoals veren en snaren met robotarmen. Yuichiro Katsumoto's onderzoek richtte zich op platte lijnachtige objecten zoals linten en tape, die afhankelijk van het gezichtspunt in schijnbare dikte veranderen.

De uitdaging bij het ontwerpen van Hinemosu 30 lag in het verfijnd weergeven van computergegenereerde informatie met lijnachtige objecten in plaats van puntachtige objecten. Deze uitdaging werd overwonnen door een combinatie van hardware- en softwareontwikkeling, waarbij een cyclisch prototypeproces werd gebruikt. De software, ontwikkeld met Cycling '74 Max, genereert bewegende grafische beelden en kinetische typografie, berekent de waarden voor het individueel aansturen van de dertig actuatoren en stuurt de data via USB naar de microcontroller in Hinemosu 30.

Yuichiro Katsumoto's Hinemosu 30 is een voorbeeld van hoe design, kunst en technologie kunnen samensmelten tot een harmonieus geheel dat zowel functioneel als esthetisch is. Het is een toonbeeld van innovatie en creativiteit en heeft terecht de prestigieuze Platinum A' Design Award in de categorie Generatieve, Algoritmische, Parametrische en AI-geassisteerde Ontwerpen in 2024 ontvangen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yuichiro Katsumoto
Afbeeldingscredits: Yuichiro Katsumoto
Projectteamleden: Yuichiro Katsumoto
Projectnaam: Hinemosu 30
Projectklant: The Utsuroi Lab


Hinemosu 30 IMG #2
Hinemosu 30 IMG #3
Hinemosu 30 IMG #4
Hinemosu 30 IMG #5
Hinemosu 30 IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp