De Misfit Stoel: Een Symbool van Generatie Z's Eigenzinnigheid

Chanhee Kim's creatie belichaamt de geest van de jonge generatie

De Misfit stoel, ontworpen door Chanhee Kim, is meer dan alleen een zitmeubel; het is een manifestatie van de jonge generatie's zoektocht naar authenticiteit en individuele vrijheid. Deze stoel, bekroond met de Bronzen A' Meubelontwerp Award in 2024, daagt traditionele ontwerpnormen uit met zijn unieke vorm en constructie.

De Misfit stoel is een opvallende verschijning in elke ruimte. Met zijn gebogen achterpoten die naadloos overgaan in de handgreep van de rugleuning, biedt het ontwerp een visuele weergave van de ongekende geest van de huidige generatie. De poten, rugleuningen en dwarsbalken ontmoeten elkaar op unieke hoeken, wat bijdraagt aan het kenmerkende ontwerp van de stoel. De stoel is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een toonbeeld van vakmanschap, met pen-en-gatverbindingen voor stabiliteit en wigverbindingen die de duurzaamheid verhogen.

De realisatie van de Misfit stoel was een technisch hoogstandje. De rugleuning is vervaardigd door middel van lamineerbending, terwijl de poten en dwarsbalken uit hoekige houten staven zijn gehaald die vervolgens door een router tafel in ronde staven zijn omgezet. Het frame bestaat uit een halfhoutverbinding, en de zitting is eveneens in het frame ingepast. Een satijnen vernislaag benadrukt de natuurlijke schoonheid van het beukenhout.

De Misfit stoel is niet alleen een object om naar te kijken, maar nodigt ook uit tot interactie. De semi-cirkelvormige rugleuning biedt stevige ondersteuning voor de wervelkolom en stelt gebruikers in staat om comfortabel in verschillende houdingen te zitten. Zelfs wanneer de gebruiker zijn lichaam 90 graden draait, biedt het deel dat als armleuning diende nu ondersteuning voor de rug. Dit sluit aan bij het concept van een ongebreidelde generatie en biedt de functionaliteit om in diverse houdingen te kunnen zitten.

De ontwikkeling van de Misfit stoel begon in maart 2023 in Seoul en werd in december van datzelfde jaar voltooid. Het project was gericht op het verkennen van het element van goed meubilair en het bepalen van de richting voor Kim's toekomstige werk. Door historische stukken te bestuderen, kwam Kim tot de ontdekking dat geweldige stoelen vaak verhalen van hun tijd uitdrukken door middel van unieke, functionele vormen. Met de Misfit stoel heeft Kim een ontwerp gecreëerd dat het verhaal van zijn generatie vertelt.

Het grootste creatieve en technische obstakel was het veilig verbinden van de hoekige en ingewikkelde verbindingen. Als iemand die pas iets meer dan twee jaar houtbewerking had geleerd, was het creëren van deze stoel een aanzienlijke uitdaging. Maar na talloze pogingen en fouten, slaagde Kim erin om stevige verbindingen voor alle gewrichten te realiseren. Deze ervaring leerde hem dat doorzettingsvermogen in het aangezicht van uitdagingen kan leiden tot succes.

De Misfit stoel is een uitdrukking van een generatie die zich niet laat kaderen. Het is een eerbetoon aan de eigenzinnigheid en de vrijheidsdrang van Generatie Z, en staat als een symbool van hun authentieke zelfontdekkingstocht. Met zijn bekroning tot Bronzen A' Meubelontwerp Award in 2024, heeft de Misfit stoel zijn plaats in de designwereld verdiend als een stuk dat zowel ervaring als vindingrijkheid bevestigt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Chanhee Kim
Afbeeldingscredits: Chanhee Kim
Projectteamleden: Chanhee Kim
Projectnaam: Misfit
Projectklant: Chanhee Kim


Misfit  IMG #2
Misfit  IMG #3
Misfit  IMG #4
Misfit  IMG #5
Misfit  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp