Shelfium: Innovatie in Multifunctioneel Meubeldesign

Stanislav Melis en Jozef Michalko herdefiniëren opbergruimte

Shelfium is niet zomaar een meubelstuk; het is een creatieve revolutie in de wereld van interieurontwerp. Ontworpen door Stanislav Melis en Jozef Michalko, biedt dit multifunctionele meubelstuk een unieke combinatie van esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid.

De inspiratie voor Shelfium ontstond uit de noodzaak om opbergruimte te creëren met beschikbare materialen en voorwerpen. Het resultaat is een veelzijdig systeem dat niet alleen dient als opslagruimte, maar met een beetje verbeelding ook transformeert in een kapstok, kamerverdeler of bloemenstandaard. De kracht van Shelfium ligt in de mogelijkheid om te recyclen en upcyclen, waardoor gebruikers meubels kunnen creëren die passen bij hun persoonlijkheid en voorkeuren.

Shelfium wordt vervaardigd door middel van CNC-frezen uit massief eikenhout, behandeld met hardwaxolie. De elementaire principes van het ontwerp benadrukken het gebruik van zo min mogelijk materiaal, het benutten van de sterktes van de gebruikte materialen en het creëren van een open systeem. De roestvrijstalen staafelementen en standaard plankonderdelen, variërend van gehard glas tot spaanplaat, dragen bij aan de technische verfijning van het ontwerp.

De interactie met Shelfium is veelzijdig. Klanten kunnen een kant-en-klare kit kopen gemaakt van zoveel mogelijk recyclebare materialen, waarbij alle onderdelen afzonderlijk verkrijgbaar en repareerbaar zijn. Daarnaast kunnen individuele onderdelen worden gekocht en kunnen andere delen lokaal worden geproduceerd of afwisselend worden gerecycled en geüpcycled, volgens de bovengenoemde principes.

Het project, dat in 2018 werd bedacht maar pas in 2021 echt van start ging, is ontwikkeld in Bratislava in samenwerking met lokale leveranciers. Gedurende drie jaar is er gewerkt aan het verfijnen van het ontwerp, waarbij de grootste uitdaging lag in het vereenvoudigen van de vorm tot het strikt noodzakelijke en het testen van verschillende soorten verbindingen.

Shelfium is bekroond met de Bronzen A' Design Award in 2024, een erkenning voor uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. De prijs wordt toegekend aan ontwerpen die best practices in kunst, wetenschap, design en technologie incorporeren, en die een sterke technische en creatieve vaardigheid tentoonspreiden.

Met Shelfium hebben Melis en Michalko een tool gecreëerd die mensen in staat stelt om een breed scala aan rekken en op maat gemaakte meubels in unieke ontwerpen te creëren. Het is een toonbeeld van hoe design kan bijdragen aan een betere wereld, zowel esthetisch als ecologisch.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shelfium
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Boris Németh, 2023 Image #2: Photographer Katarína Šendulová Bako 2021 Image #3: Photographer Boris Németh, 2023 Image #4: Photographer Katarína Šendulová Bako 2021 Image #5: Photographer Boris Németh, 2023 Video Credits: Slovak Design Center
Projectteamleden: Designer: Stanislav Meliš Designer: Jozef Michalko
Projectnaam: Shelfium
Projectklant: Shelfium


Shelfium IMG #2
Shelfium IMG #3
Shelfium IMG #4
Shelfium IMG #5
Shelfium IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp