Modelhane: Een Kunstzinnige Fusie van Werkplaats en Galerie

Podna Architects transformeert een kantoor in een esthetisch kunstwerk

In een wereld waar kunst en werk samensmelten, introduceert Podna Architects 'Modelhane', een project dat de grenzen tussen een productiewerkplaats, kantoor en kunstgalerie doet vervagen.

Modelhane, ontworpen door het innovatieve team van Podna Architects, is geen gewone werkplek. Het is een ruimte waar de precisie van een productiewerkplaats harmonieus samenkomt met de esthetiek van een kunstgalerie. De ontwerpers hebben zich laten inspireren door de wens om een omgeving te creëren die zowel functioneel als inspirerend is, waarbij het eindproduct wordt gevierd als een kunstwerk.

De unieke eigenschappen van Modelhane liggen in de eenvoudige, lichte en doordringbare ruimteopstelling die zowel een kantoor als een handtassenproductiewerkplaats omvat. De ruimte is open en onbelast, met minimale scheidingswanden, wat zorgt voor een soepele productiestroom. Het ontwerp creëert een samenhangende maar toch onderscheidende sfeer binnen de ruimte, waarbij scheidingswanden zijn ontworpen om verschillende programma's te differentiëren met behulp van bakstenen met variërende geometrieën.

De realisatietechnologie achter Modelhane is geïnspireerd door de bestaande wafelstructuur op het plafond, beton en een volledig glazen gevel. Dit inspireerde Podna Architects tot het ontwerpen van een transparante en minimalistische binnenarchitectuur. Er is bewust gekozen om niet af te wijken van beton en glas als materiaal, en er is gezocht naar lichtere, meer doordringbare en verschillende vormen van materiaal die toch beton kunnen incorporeren.

Technische specificaties zoals de sferische hanglampen met een diameter van 400 mm en bakstenen van 190 x 190 x 190 mm benadrukken de aandacht voor detail en het streven naar perfectie in het ontwerp. De sleutelwoorden die Modelhane kenmerken zijn onder meer minimalisme, transparantie en een innovatieve benadering van interieurontwerp.

De interactie binnen Modelhane is zorgvuldig overwogen. Het ontwerp met een vrije plattegrond is gerealiseerd als een project waarbij de binnenarchitectuur draait om drie hoofdruimtes: de vergaderruimte met displaygebied, werkstations en de snijruimte, gestructureerd op basis van de workflow. Om de werkstations van de snijruimte in het productiegebied te scheiden, is gekozen voor een semi-permeabel materiaal, wat een silhoueteffect bereikt en de snijruimte onderscheidt van de hoofdruimte.

Het project, gestart in januari 2023 in Istanbul en voltooid in maart 2023, is een getuigenis van Podna Architects' vermogen om een nieuwe perspectief te bieden op kantoor- en productiewerkplaatsontwerp. Modelhane nodigt bezoekers uit op een reis door het productieproces van de tas, van begin tot eind, waarbij verschillende functionele gebieden met elkaar verbonden zijn door een doordringbare structuur zonder het zicht binnen de ruimte te belemmeren. Na de productiereis verwelkomt de galerie je, waar het eindproduct wordt gedefinieerd als een kunstwerk.

Modelhane is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie 'Interior Space, Retail and Exhibition Design Award' in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan topontwerpen die blijk geven van uitstekende expertise en innovatie. De ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verwondering en verbazing op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Podna Architects
Afbeeldingscredits: All the images: Kadir Asnaz
Projectteamleden: Design Architect: Lara Hekimoglu Sen Design Architect: Sureyya Guven Design Architect: Bennu Tunc Yasar
Projectnaam: Modelhane
Projectklant: PODNA


Modelhane IMG #2
Modelhane IMG #3
Modelhane IMG #4
Modelhane IMG #5
Modelhane IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp