Traditie Herleeft in Hedendaags Baijiu Ontwerp

Verfijnde Verpakking Vermengt Oude Kunst met Moderne Luxe

In een frisse interpretatie van de traditionele Chinese kunst presenteert ontwerper Hai Zhu een verpakking die de essentie van blauw-wit porselein herdefinieert. Dit ontwerp, dat de culturele rijkdom van het Oosten viert, is een ode aan de eeuwenoude porseleintraditie en de Chinese dierenriem.

De verpakking, ontworpen voor premium Chinese Baijiu, is niet zomaar een drankhouder; het is een kunstwerk dat de historische blauw-wit porseleincultuur naar de moderne tijd vertaalt. Hai Zhu heeft zich laten inspireren door de symboliek van het Jaar van de Draak, wat een mysterieuze dimensie en voorspoedige symboliek aan het ontwerp toevoegt. Het resultaat is een verpakking die niet alleen de zintuigen prikkelt, maar ook een verhaal vertelt over de charme van traditionele cultuur.

Wat deze verpakking onderscheidt, is de viering van het Jaar van de Draak, een belangrijk element binnen de Chinese dierenriem. De elegante kleurstelling, geïnspireerd door blauw-wit porselein, straalt frisheid en harmonie uit. De vorm van de fles, die de contouren van de beroemde peervormige Yuhuchun-vaas weerspiegelt, toont dynamische vitaliteit en de natuurlijke elegantie van de rondingen. De levendige draakmotieven op de fles vangen de essentie van de Chinese cultuur met hun onderscheidende patronen en kleuren.

De realisatie van dit ontwerp maakt gebruik van de geavanceerde onderglazuurtechniek uit Jingdezhen, waardoor de fles de schoonheid van de beroemde Yuhuchun-vaas evenaart. De dop, minutieus gevormd als het hoofd van de draak, weerspiegelt de premium kwaliteit en luxe van de verpakking. De exquise en kenmerkende draakmotieven op de fles hebben een universeel erkende betekenis in de Chinese dierenriemcultuur en symboliseren zowel macht als voorspoed.

De verpakking is verkrijgbaar in twee maten: een eenpondsverpakking van 18,5 x 31 x 15 mm en een driepondsverpakking van 24,5 x 45 x 19 mm. Deze specificaties onderstrepen de exclusiviteit en het vakmanschap van het ontwerp, dat is bedoeld voor de verfijnde consument die waarde hecht aan zowel esthetiek als erfgoed.

De interactie met de verpakking is zorgvuldig overwogen. De fles is versierd met originele draakmotieven en Chinese dierenriemtekens in goud, wat de visuele aantrekkingskracht verrijkt. De goudkleurige dop, in de vorm van een drakenhoofd, vormt een opvallend middelpunt en verheft de ervaring van het openen tot een unieke en verfijnde interactie met de consument. Het model, geïnspireerd op de Yuhuchun-vaas, heeft een slanke hals voor gemakkelijke hantering bij het schenken van de drank.

Deze verpakking is het resultaat van een ontwerpproces dat eind 2023 in Chengdu begon en in januari 2024 op de Chinese markt werd geïntroduceerd. Het ontwerp onderzoekt de balans tussen traditionele kunst en de smaak van moderne consumenten door de integratie van blauw-wit porselein en de historische en culturele betekenis van het Jaar van de Draak. Deze fusie benadrukt de toewijding aan het erven en innoveren van traditionele cultuur en de Chinese Baijiu-industrie.

De uitdaging lag in het herinterpreteren van traditionele elementen door middel van modern ontwerp, terwijl er visuele diepte werd gecreëerd en een verhaal over traditionele cultuur werd onthuld. Dit ontwerp erft niet alleen de blauw-wit porseleinambacht, maar evolueert deze ook, en omarmt het thema van het Jaar van de Draak, waardoor het de stereotypen van conventionele drankverpakkingen overstijgt. Het resultaat is een ontwerp met een onderscheidende esthetische aantrekkingskracht en diepe culturele betekenis.

Dit Chinese Baijiu-verpakkingsontwerp onderscheidt zich door de samensmelting van traditionele Oosterse cultuur met de moderne esthetiek van Chinese Baijiu. Geïnspireerd door blauw-wit porselein, weerspiegelt de strakke fles de verfijning van dit traditionele Chinese vakmanschap, terwijl het ook de culturele betekenis ervan tentoonstelt. Verder versierd met prachtige draakmotieven, draagt het niet alleen een inherente artistieke waarde, maar roept het ook een feestelijke sfeer en voorspoedige symboliek op.

In 2024 werd dit ontwerp bekroond met de Bronzen A' Verpakkingsontwerp Award. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Gewaardeerd om het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, tonen ze sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen ze bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Chengdu Fenggu Muchuang
Afbeeldingscredits: Chengdu Fenggu Muchuang
Projectteamleden: Hai Zhu
Projectnaam: White and Blue Porcelain
Projectklant: Shanxi Blue and White Porcelain Distillery Co., Ltd


White and Blue Porcelain IMG #2
White and Blue Porcelain IMG #3
White and Blue Porcelain IMG #4
White and Blue Porcelain IMG #5
White and Blue Porcelain IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp