Chaplins Magische Deur: Een Toneel van Wonen

Waar Grayscale en Speelsheid Elkaar Ontmoeten in Design

Thuis is meer dan een dak boven het hoofd; het is een canvas waarop persoonlijkheden en verhalen tot leven komen. Het ontwerpteam, bestaande uit Wan-Ying Ye, Chien-Kai Su en Jui-Yu Hsu, heeft met 'Anywhere Door' een residentieel project gecreëerd dat de essentie van thuis zijn opnieuw definieert.

De inspiratie voor 'Anywhere Door' is geworteld in de persoonlijkheden van de bewoners, een intellectueel paar met een verborgen levendige ziel. Het ontwerpteam heeft deze dualiteit gevangen door de esthetiek van de legendarische pantomimekunstenaar Chaplin te verweven met een comfortabele woonomgeving. De ruimte is een speelveld van grijstinten en subtiele speelsheid, waar rationaliteit en harmonie samensmelten tot een kunstzinnige esthetiek.

Uniek aan dit ontwerp is de manier waarop alledaagse objecten transformeren tot zielvolle elementen binnen de ruimte. De rondingen in het interieur brengen een speelse en levendige ritmiek, alsof ze een eigenzinnige rust creëren, afgezonderd van de hectische buitenwereld. Chaplins iconische snor, vertaald naar visuele zwartaccenten in de vorm van vintage tegels en zwart houtfineer, dient als klassiek herkenningspunt en visueel focuspunt in het project.

De realisatie van 'Anywhere Door' maakt gebruik van materialen zoals artistieke verf, pleister, grijze spiegels en terrazzo, die samen een natuurlijke en minimalistische grijstoon presenteren. Deze elementen vormen, in combinatie met natuurlijk daglicht, een comfortabele visuele ervaring en creëren een aangename, speelse atmosfeer.

Met een oppervlakte van 71 vierkante meter, omvat de woning drie kamers, een woonkamer, eetkamer en twee badkamers. De overgang tussen de verschillende ruimtes wordt gekenmerkt door boogvormen, die niet alleen de geometrische vormen van het interieur accentueren, maar ook de emotionele beleving van de bewoners beïnvloeden. De open sociale ruimte biedt een uitgebreide visuele ervaring, waarbij de rondingen de ruimte op natuurlijke wijze met elkaar verbinden.

De interactie met het ontwerp is afgestemd op de persoonlijkheden van de familie, waarbij functionaliteit en esthetiek naadloos samenvloeien. De ontwerpers hebben rekening gehouden met de dagelijkse behoeften van de familie door onder andere een vaatwasser te installeren, een schuifdeur van glas te plannen voor de keuken en extra opbergruimte onder het bed te creëren. Heldere schilderijen in de speelse en harmonieuze ruimte versterken de familieband.

Het project, voltooid in december 2023 in Taiwan, is een getuigenis van de synergie tussen intellectuele en speelse elementen in een huiselijke omgeving. De uitdagingen, zoals onveranderbare leidingen en balken die het plafondontwerp beperkten, zijn met creativiteit overwonnen. De 'Anywhere Door' dient als metafoor voor de scheiding van ruimtes, waarbij de stemming van de bewoners verandert bij het passeren van elke boog.

'Anywhere Door' is niet alleen een woonruimte, maar een podium waarop het dagelijkse leven zich afspeelt. De zwart-wit pantomimetheateresthetiek, verrijkt met grijstinten en natuurlijke texturen, weerspiegelt de levenshouding en harmonie van de bewoners. Dit project is bekroond met de Iron A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Hayami Design
Afbeeldingscredits: Hayami Design
Projectteamleden: WAN-YING YE, CHIEN-KAI SU, JUI-YU HSU
Projectnaam: Anywhere Door
Projectklant: Hayami Design


Anywhere Door IMG #2
Anywhere Door IMG #3
Anywhere Door IMG #4
Anywhere Door IMG #5
Anywhere Door IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp