Monet: Revolutionaire VR voor Kleurenblindheid Diagnose

Ontwerpersduo lanceert baanbrekend VR-systeem voor kleurenzicht

In een wereld waar kleurenblindheid miljoenen treft, biedt Monet een innovatieve oplossing door middel van virtual reality-technologie.

De statistieken zijn onthutsend: bijna 300 miljoen mensen wereldwijd ervaren de wereld anders door kleurenblindheid. Shuai Cheng Dong en Xiyu Chen, de visionaire ontwerpers achter Monet, hebben een VR kleurenblind diagnose systeem ontwikkeld dat niet alleen de manier waarop kleurenblinden kleur waarnemen transformeert, maar hen ook verbindt met een gemeenschap die steun en begrip biedt.

Monet onderscheidt zich door de combinatie van geavanceerde VR-hardware en een gebruiksvriendelijke digitale app. Het systeem stelt gebruikers in staat om hun oogconditie regelmatig te controleren, de ware kleuren van de wereld te zien en deel uit te maken van een inclusieve gemeenschap. De kracht van Monet ligt in de toegankelijkheid en nauwkeurigheid van de diagnose, waardoor kleurenblindheid geen belemmering meer hoeft te zijn in het dagelijks leven.

De realisatie van Monet is een samensmelting van moderne softwareontwikkeling en de nieuwste VR-hardware. De app is ontwikkeld met hedendaagse programmeertalen en frameworks, terwijl de VR-technologie zorgt voor een gedetailleerde kleurvisie diagnose. Het ontwerpproces is gericht op de gebruiker, met regelmatige feedback en tests om de functionaliteit te verfijnen. De materialen voor de VR-headset en de behuizing zijn zorgvuldig gekozen voor duurzaamheid en comfort.

De interactie met Monet is intuïtief en ondersteunend. Gebruikers kunnen via de app een eerste diagnose stellen, de VR-omgeving gebruiken voor een gedetailleerde diagnose en stapsgewijze instructies volgen voor het testen van hun zicht. Monet zorgt ervoor dat gebruikers zich begrepen voelen, hun conditie beter begrijpen en toegang hebben tot uitgebreide oogzorg.

Het project, gestart in januari 2021 in Pasadena, Californië, en voltooid in mei 2023 in Arcadia, Californië, is gebaseerd op grondig onderzoek en een inclusief ontwerpproces. De uitdagingen, waaronder het ontwerpen van een stijl die voldoet aan de behoeften van kleurenblinden en de integratie van digitale en fysieke ervaringen, zijn overwonnen door innovatie en creativiteit.

Monet is niet alleen een technologische doorbraak, maar ook een middel om bewustzijn en inclusiviteit te bevorderen. Het systeem is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Interface, Interactie en Gebruikerservaring Ontwerp in 2024, een erkenning voor de uitzonderlijke bijdrage aan de ontwerpwereld en de positieve impact op het leven van kleurenblinden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shuaicheng Dong
Afbeeldingscredits: Shuaicheng Dong Xiyu Chen
Projectteamleden: Shuaicheng Dong Xiyu Chen
Projectnaam: Monet
Projectklant: Monett (NA) Design Studio


Monet IMG #2
Monet IMG #3
Monet IMG #4
Monet IMG #5
Monet IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp