Uncover The Light: Een Harmonie van Licht en Schaduw

Yao-Cheng Tseng's Meesterwerk van Residentiële Architectuur

Ontdek de unieke samensmelting van donkere en lichte tonen in dit familieappartement, waar grilles en lichtspel de hoofdrol spelen.

In het hart van Taiwan transformeert Yao-Cheng Tseng een appartement met een uitdagende westelijke ligging in een verfijnde woonruimte voor een gezin van vier. De ontwerpopgave was complex: een balans vinden tussen de voorkeur voor donkere kleuren van de mannelijke cliënt en de lichte voorkeur van de vrouwelijke cliënt. Tseng's oplossing was even eenvoudig als elegant: houtnerf gebruiken als scheidingselement, aangevuld met lijnenspel en louvers om licht en schaduw centraal te stellen.

De trap, gepositioneerd als een overgangszone, speelt een cruciale rol in het verenigen van de contrasterende stijlen. Hier wordt de donkere toon die de man prefereert naadloos gecombineerd met de lichtere toon die de vrouw wenst. Het resultaat is een residentie die niet alleen esthetisch aangenaam is, maar ook een verhaal vertelt van samengevoegde voorkeuren.

Wat deze residentie onderscheidt, is het gebruik van grilles in de sociale ruimtes. Deze zijn niet standaard geplaatst, maar op een onregelmatige wijze in het plafond geïntegreerd, waardoor een interessant lijnenspel ontstaat. De grilles vormen een dynamisch patroon dat de kijker uitnodigt tot een spel van licht en schaduw. De uitdaging van de westelijke ligging is omgezet in een voordeel door de installatie van verstelbare jaloezieën, die de ruimte een unieke esthetiek geven.

Het gebruik van materialen zoals titanium-geplateerde gebeitelde panelen, marmeren vloeren en houten louvers draagt bij aan de unieke eigenschappen van het ontwerp. Deze materialen zijn niet alleen gekozen om hun esthetische waarde, maar ook om hun vermogen om de ruimte te transformeren. De ruwe, handgemaakte uitstraling van de gebeitelde oppervlakken contrasteert met de gladde, koude indruk van metaal, waardoor een warme en uitnodigende sfeer ontstaat.

De realisatie van dit project vereiste een nauwgezette aandacht voor detail en een diepgaand begrip van zowel de technische als de esthetische aspecten van het ontwerp. De sociale ruimte is ontworpen als een open plan, waarbij de plafondgrilles zorgen voor een visuele stroom die de traditionele vierkante indeling doorbreekt. Dit draagt bij aan de visuele uitbreiding van de ruimte, die anders beperkt zou worden door de lage plafondhoogte en de westelijke blootstelling.

De interactie met de ruimte is zorgvuldig overwogen. De keuken is uitgerust met een groot kookeiland en geavanceerde inductiekookplaten, wat een ceremoniële ervaring creëert voor de bewoners. De privéruimtes zetten het thema van grootsheid en natuur voort, met uitgebreide opbergruimte en zelfs dubbele wastafels, wat zorgt voor een hoogwaardige levensstandaard.

De grootste uitdaging van het ontwerp was het overwinnen van de nadelen van de westelijke ligging. Door de installatie van houten louvers kon het zonlicht goed gereguleerd worden, terwijl de donkere houtfineer het zonlicht in het interieur verzachtte. De lage plafondhoogte onder de balken werd aangepakt door het gebruik van lijnen die de ruimte visueel uitbreiden en de balken te bekleden met houtfineer om hun aanwezigheid te verminderen.

Yao-Cheng Tseng's 'Uncover The Light' is een toonbeeld van hoe design en architectuur kunnen samensmelten om een ruimte te creëren die zowel functioneel als esthetisch is. Het project, dat in februari 2023 werd voltooid, is een bewijs van Tseng's vermogen om natuurlijk licht te gebruiken als een essentieel element van het ontwerp, wat resulteert in een woning die zowel een thuis is als een kunstwerk.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: YAO-CHENG TSENG
Afbeeldingscredits: CHANG JU Space Design
Projectteamleden: YAO-CHENG TSENG
Projectnaam: Uncover The Light
Projectklant: Chang Ju Space Design


Uncover The Light IMG #2
Uncover The Light IMG #3
Uncover The Light IMG #4
Uncover The Light IMG #5
Uncover The Light IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp