Innovatieve Theezakjes Revolutie

Traditionele Geneeskunde Ontmoet Duurzaam Ontwerp

In een samensmelting van traditionele Chinese geneeskunde en moderne duurzaamheid, introduceren ontwerpers Miao Jingyi en Zou Hu een revolutionair theezakje dat zowel de efficiëntie als de milieuvriendelijkheid verhoogt.

De wereld van traditionele Chinese geneeskunde heeft een innovatieve doorbraak ervaren dankzij het ontwerpduo Miao Jingyi en Zou Hu. Hun nieuwste creatie, een theezakje genaamd 'Fold', belooft de effectiviteit van kruideninfusies te verbeteren en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit is niet zomaar een theezakje; het is een toonbeeld van hoe traditionele methoden en duurzaam ontwerp hand in hand kunnen gaan.

De inspiratie voor 'Fold' kwam voort uit de vaststelling dat de concentratie van werkzame stoffen in de vloeistof van conventionele theezakjes slechts 40% bedraagt van die bij directe infusie. De ontwerpers zagen een kans om dit te verbeteren door het ontwerp van het theezakje zelf te herzien. Met behulp van origamitechnieken hebben ze een product gecreëerd dat niet alleen de concentratie van werkzame stoffen verhoogt, maar ook het volume van het product vermindert, wat leidt tot een duurzamer ontwerp.

Wat 'Fold' onderscheidt van andere theezakjes is de toepassing van origami, waardoor het zakje zich laag voor laag ontvouwt van een platte vorm naar een vatstructuur wanneer er water in wordt gegoten. Deze innovatie zorgt niet alleen voor een efficiëntere extractie, maar vermindert ook de verpakkingsgrootte met 60%, wat resulteert in lagere koolstofemissies tijdens het transport.

De realisatie van 'Fold' is gebaseerd op 100% biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar papier, wat zorgt voor milieuvriendelijk voedselveilig filterpapier. De origamipersmethode creëert de gevouwen structuur, die vervolgens plat wordt verpakt. Ook de buitenverpakking is gemaakt van biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar papier, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het product.

De technische specificaties van 'Fold' zijn zorgvuldig overwogen. Na ergonomische tests en gebruikersfeedback zijn de afmetingen vastgesteld op 95 mm x 95 mm x 16 mm voor het theezakje en 100 mm x 100 mm x 100 mm voor de buitenverpakking. Deze afmetingen zijn niet alleen praktisch, maar ook milieubewust, met de buitenverpakking gedrukt met milieuvriendelijke inkt.

De interactie met 'Fold' is eenvoudig en intuïtief. Gebruikers openen de verpakking, plaatsen het theezakje boven een kop en gieten er heet water over. Het zakje ontvouwt zich en na 2-5 minuten is de thee klaar om te drinken. Dit project, gestart in juli 2022 en voltooid in april 2023 in Guangzhou, China, is een voorbeeld van hoe design, functionaliteit en duurzaamheid kunnen samenvloeien tot een harmonieus geheel.

De uitdagingen bij het ontwerpen van 'Fold' waren aanzienlijk, van het testen van de effectiviteit van verschillende theezakjes tot het ontwerpen van een vorm die zowel esthetisch als functioneel is. Het resultaat is een product dat niet alleen de concentratie van actieve ingrediënten maximaliseert, maar ook bijdraagt aan een duurzamere wereld.

De 'Fold' theezakjes zijn een toonbeeld van innovatie en duurzaamheid, en hebben de Zilveren A' Verpakkingsontwerp Award in 2024 gewonnen. Dit benadrukt het uitzonderlijke niveau van vakmanschap en innovatie dat in het ontwerp is gestoken, en bevestigt de positieve impact die het heeft op zowel de gebruiker als het milieu.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Mengzhen Xu
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Miao Jingyi, Fold, 2023. Image #2: Photographer Miao Jingyi, Fold, 2023. Image #3: Photographer Miao Jingyi, Fold, 2023. Image #4: Photographer Miao Jingyi, Fold, 2023. Image #5: Photographer Miao Jingyi, Fold, 2023.
Projectteamleden: Miao Jingyi Zou Hu Duan Hongli Xu Mengzhen Chen Deteng Zhao Yizhu
Projectnaam: Fold
Projectklant: MZ DESIGN


Fold IMG #2
Fold IMG #3
Fold IMG #4
Fold IMG #5
Fold IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp