Yichang Riverside Park: Innovatie Aan de Waterkant

Harmonie tussen Ecologie en Stedelijke Vernieuwing

In de schaduw van de Yangtze rivier onthult het Yichang Riverside Park een samensmelting van natuur, recreatie en cultureel erfgoed, bekroond met een prestigieuze A' Design Award.

Geïnspireerd door de majestueuze waterkant, heeft het team van Jiangsu Architetural Landscape Design een landschap gecreëerd dat naadloos opgaat in zijn omgeving. De keuze voor blauwtinten reflecteert de nabijgelegen hydrologie en bevordert de harmonie tussen park en rivier. Het park, dat tevens dient als een pleidooi voor ecologische bescherming, is verrijkt met dynamische sculpturen van de Lipotes vexillifer, een symbool voor de biodiversiteit van de regio.

Het vernieuwde landschap van Yichang Riverside Park is een toonbeeld van stedelijke recreatie waar natuur en plezier hand in hand gaan. Met het concept van 'hyperlinks' heeft het ontwerpteam de rivieroever en zichtlijnen uitgebreid, inclusief comfortabele zitgedeeltes om van het uitzicht te genieten. De integratie van diverse bedrijven en de heropleving van de oude dokken in een trendy industriële stijl, versterken de multifunctionaliteit van het park.

Bij de realisatie van het ontwerp is gebruik gemaakt van duurzame en lokale materialen zoals granietsteen, maroon bamboe en de inheemse Drie Kloven Steen uit Yichang. De ondersteunende gebouwen zijn voorzien van steltenstructuren en geaarde daken, terwijl anodiseerde aluminium panelen en gebogen hol gelamineerd glas de esthetiek completeren.

Het ontwerp behoudt de historische sporen van de oude dokken en integreert deze met het landschap, waardoor een unieke verbinding tussen verleden en heden ontstaat. Het park is kindvriendelijk met zand- en waterspeelplaatsen en biedt faciliteiten voor extreme sporten, waarmee het een plek voor alle leeftijden is.

De herconfiguratie van de vegetatie langs de rivieroever heeft geleid tot onbelemmerde uitzichten en de oprichting van open ruimtes en gazons, aangevuld met openbare recreatieve voorzieningen. Het park functioneert als een gemeenschappelijke ruimte voor ontspanning en verfrissing, met een ecologische en humanistische zone, een dokgebied, een familie speelgebied en andere service ruimtes.

De uitdaging van het project lag in het balanceren van het ecosysteem, verkeer, functionaliteit en culturele innovatie. Het ontwerp verbindt het ecosysteem van de Yangtze rivier met stedelijke groengebieden en zorgt voor een naadloze integratie van het gehele padensysteem met stedelijke pendelroutes en rivieroeverpaden.

Het Yichang Riverside Park-project, gestart in november 2021 en voltooid in juni 2023, is een voorbeeld van stedelijke planning en openbare ruimteontwerp. Het heeft niet alleen de levenskwaliteit van de lokale gemeenschap verhoogd, maar ook de economische aantrekkelijkheid van het gebied versterkt, terwijl het historisch erfgoed zorgvuldig bewaard blijft.

Dit innovatieve ontwerp is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Landschapsplanning en Tuinontwerp in 2024, een erkenning voor de uitzonderlijke kwaliteit en innovatie die het project tentoonspreidt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jiangsu Architetural Landscape Design Institute Co., Ltd
Afbeeldingscredits: Jiangsu Architetural Landscape Design Institute Co., Ltd
Projectteamleden: Che Li Huanyu Fang Ming Wu Xinpeng Yu Yongjun Tang Fangye Cheng
Projectnaam: Yichang
Projectklant: Jiangsu Architetural Landscape Design Institute Co.,Ltd


Yichang IMG #2
Yichang IMG #3
Yichang IMG #4
Yichang IMG #5
Yichang IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp