Paraiso: Een Papieren Staalkaart voor Creatieve Ontwerpers

Een Unieke Verzameling van Decoratief Papier

De inspiratie voor dit project kwam voort uit de kleuren en texturen van decoratief papier dat te vinden is in een patroonboek. De kleuren van dit papier deden ons denken aan een recente reis naar Mexico, dus besloten we de kleuren en patronen te combineren in drukwerk en decoraties die de sfeer van Centraal- en Zuid-Amerika nabootsen.

Paraiso, ontworpen door Izabela Jurczyk, is een unieke papieren staalkaart die een breed scala aan papier en karton voor drukwerk en decoratie presenteert. Het boek bevat gedetailleerde beschrijvingen van alle producten, zodat ontwerpers gemakkelijk het papier kunnen vinden dat het beste past bij hun project. Daarnaast biedt het boek inspiratie door middel van acht pagina's met voorbeelden van bedrukkingen en decoraties op geselecteerd papier.

Wat Paraiso onderscheidt van andere staalkaarten is de verscheidenheid aan druktechnieken die zijn toegepast. Het boek maakt gebruik van hot foil stamping, blind stamping, ponsen en verschillende druktechnieken, zoals offsetdruk in combinatie met zeefdruk, het gebruik van speciaal geselecteerde Pantone-kleuren, UV-coating en digitale druk.

Met zijn handige formaat en functionele ontwerp is Paraiso een ideale tool voor creatieve ontwerpers. Het helpt bij het selecteren van het juiste materiaal op basis van kleur, textuur en gewicht. Het visuele boek, dat een aanvulling is op de papieren staalkaart, presenteert een breed scala aan verschillende soorten bedrukkingen en afwerkingen die mogelijk zijn op het getoonde papier. Het geheel wordt gecompleteerd door een functionele omslag met vakjes voor de beschreven sets.

Het ontwikkelingsproces van Paraiso begon in april 2022 en werd afgerond in december 2022. Tijdens het proces moesten er verschillende onderzoeken worden uitgevoerd om de beste druktechnieken voor het gekozen substraat te bepalen. Er waren talloze experimenten nodig met verschillende folies en lijmen om het gewenste resultaat te bereiken. Daarnaast moesten er speciale stempels en matrijzen worden ontwikkeld die rekening hielden met de vezels in de gebruikte grondstoffen, vooral natuurlijke vezels zoals hennep, gras en katoen.

Een van de grootste uitdagingen bij het ontwerpen van de staalkaart was het combineren van functionaliteit met een visueel aantrekkelijk ontwerp. De collectie is onderverdeeld in drie sets: gerecycled, gekleurd en wit papier, om ontwerpers te helpen het juiste materiaal te kiezen. Het visuele boek was, naast de omslag, het meest uitdagende element van het hele project. Hierin worden verschillende druktechnieken getoond, zoals offsetdruk met Pantone-kleuren, zeefdruk, hot foil stamping, reliëfdruk en stansen.

Paraiso is niet alleen een praktisch hulpmiddel, maar ook een esthetisch aantrekkelijk ontwerp. Het biedt ontwerpers de mogelijkheid om hun creativiteit te uiten en hun projecten naar een hoger niveau te tillen. Het is een ware bron van inspiratie en een onmisbaar instrument voor iedereen die met drukwerk en decoratie werkt.

Paraiso heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Verpakkingsontwerp in 2023. Deze prestigieuze prijs erkent ontwerpen die uitblinken in creativiteit en innovatie, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Beeldcredits: Afbeelding #1: Fotograaf Robert Bobryk, 2023. Afbeelding #2: Fotograaf Robert Bobryk, 2023. Afbeelding #3: Fotograaf Robert Bobryk, 2023. Afbeelding #4: Fotograaf Robert Bobryk, 2023. Afbeelding #5: Fotograaf Robert Bobryk, 2023. Video: Maker Robert Bobryk, 2023.

Auteursrecht behoort toe aan Studio Design Krzysztof Jurczyk.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Izabela Jurczyk
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Robert Bobryk, 2023. Image #2: Photographer Robert Bobryk, 2023. Image #3: Photographer Robert Bobryk, 2023. Image #4: Photographer Robert Bobryk, 2023. Image #5: Photographer Robert Bobryk, 2023. Video: Creator Robert Bobryk, 2023.
Projectteamleden: Izabela Jurczyk
Projectnaam: Paraiso
Projectklant: Izabela Jurczyk


Paraiso IMG #2
Paraiso IMG #3
Paraiso IMG #4
Paraiso IMG #5
Paraiso IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp