Bamboe Craft Festival: Een viering van cultureel erfgoed en vakmanschap

Een uniek festival dat de lokale tradities en ambachten van Hong Kong in ere houdt

In een tijdperk van snelle verstedelijking en het verlies van culturele diversiteit, heeft ontwerper Wing Sze Wincy Kung het Bamboe Craft Festival ontworpen. Dit festival, dat jaarlijks plaatsvindt, heeft als doel om de lokale straatcultuur en ambachten van Hong Kong te behouden en te revitaliseren. Met uitgestrekte verhoogde bamboe platforms en structuren creëert het festival een stedelijke ruimte om het erfgoed van de stad te vieren. Door middel van workshops, optredens en tentoonstellingen worden bezoekers ondergedompeld in de geest van Hong Kong.

Het Bamboe Craft Festival is een reactie op de veranderende stedelijke omgeving van Hong Kong, waarbij de culturele diversiteit steeds meer verloren gaat. Het festival is ontworpen als een tijdelijke ruimte met bamboeconstructies, die dienen als een eerbetoon aan de lokale straatcultuur, tradities en ambachten. Jaarlijks komen mensen samen om deel te nemen aan workshops, optredens en tentoonstellingen, waarbij ze de kans krijgen om de rijke culturele geschiedenis van Hong Kong te ervaren en te verkennen.

De illustraties die tijdens het festival worden tentoongesteld, vormen een belangrijk onderdeel van de beleving. Ze tonen de geest van vakmanschap in het bouwproces, de traditionele drakendansen, de ambachtelijke gerechten en het straatleven van Hong Kong. Door middel van deze visuele communicatie worden bezoekers meegenomen op een reis door de lokale cultuur en worden ze aangemoedigd om deel te nemen aan de festiviteiten.

Naast de illustraties is er ook een interactieve 3D-video gemaakt, waarin de 2D-illustraties worden omgezet in een meeslepende 3D-ervaring. Deze video stelt bezoekers in staat om het festival op een nieuwe en boeiende manier te ervaren. Het is een innovatieve manier om de traditionele illustraties tot leven te brengen en mensen te betrekken bij de viering van het culturele erfgoed van Hong Kong.

Het Bamboe Craft Festival is het resultaat van intensief onderzoek en ontwikkeling. De ontwerper heeft de straatcultuur van Hong Kong bestudeerd en 50 verschillende straatactiviteiten in kaart gebracht. Daarnaast heeft ze gesprekken gevoerd met ambachtslieden om hun passie voor vakmanschap en cultuur te begrijpen en te integreren in het ontwerp.

Het ontwerpproces kende verschillende uitdagingen, met name op het gebied van schaal, bamboeconstructies en de compositie van de illustraties. Door het testen van verschillende bamboeconstructies en het bestuderen van traditionele Chinese schilderkunst en hedendaagse illustratie, heeft de ontwerper deze uitdagingen weten te overwinnen en een uniek en indrukwekkend festival ontworpen.

Het Bamboe Craft Festival vond plaats in Hong Kong en duurde van januari 2022 tot juni 2022. Het festival heeft veel lof ontvangen en is bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Graphics, Illustration and Visual Communication Design. Deze prestigieuze prijs erkent het innovatieve ontwerp en de uitmuntendheid van het festival, dat een positieve impact heeft op de gemeenschap en de culturele diversiteit van Hong Kong.

Het Bamboe Craft Festival is niet alleen een viering van cultureel erfgoed en vakmanschap, maar ook een oproep tot actie. Het herinnert ons eraan dat het behoud van tradities en ambachten essentieel is voor het behoud van de identiteit en de ziel van een stad. Het festival nodigt iedereen uit om deel te nemen en te genieten van de rijke cultuur van Hong Kong, en om samen te werken aan het behoud van ons cultureel erfgoed voor toekomstige generaties.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wing Sze Wincy Kung
Afbeeldingscredits: Wing Sze Wincy Kung
Projectteamleden: Wing Sze Wincy Kung
Projectnaam: Bamboo Craft Festival
Projectklant: Wing Sze Wincy Kung


Bamboo Craft Festival  IMG #2
Bamboo Craft Festival  IMG #3
Bamboo Craft Festival  IMG #4
Bamboo Craft Festival  IMG #5
Bamboo Craft Festival  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp