De Symfonie van de Blokhut: Een Vernieuwende Kijk op de Poolse Hooglandarchitectuur

Zarysy Jan Sekula transformeert een traditionele blokhut in een modern en uitnodigend vakantieverblijf

Geïnspireerd door de symfonische diepte van orkestrale albums, heeft ontwerper Zarysy Jan Sekula een traditionele blokhut getransformeerd tot een modern en uitnodigend vakantieverblijf. Met respect voor de oorspronkelijke sfeer van de blokhut, is de ruimte verrijkt met een vleugje kleur en patronen, wat resulteert in een unieke en avontuurlijke ervaring.

Deze vernieuwende aanpak van de hooglandarchitectuur in Polen brengt een frisse kijk op de traditionele bouwstijl. De constructieoplossingen die zijn toegepast in de omgang met de blokhut zijn innovatief, maar het meest vernieuwende aspect van het project ligt in de esthetiek. Het is een subtiele combinatie van verschillende architectuurstijlen, variërend van modernisme tot mid-century modern en Scandinavisch design.

De indeling van het interieur is zorgvuldig herontworpen om meer dagelijkse ruimte te creëren, essentieel voor een vakantiewoning. Dit vereiste grote bouwkundige aanpassingen, zoals het vervangen van 870 cm van de externe woonkamermuur door een schuifraam. De uitdaging was om een constructieoplossing te creëren die voldoende ondersteuning biedt, maar toch esthetisch aantrekkelijk blijft. Het resultaat is een mix van nieuwe elementen en de originele, kronkelige blokhutwanden, zowel binnen als buiten het huis.

Met een oppervlakte van 214 vierkante meter is het merendeel van het meubilair op maat gemaakt om in de ruimte te passen. De op maat gemaakte meubels omvatten zowel ingebouwde stukken als losstaande objecten zoals tafels, salontafels, nachtkastjes, bedden, kasten en schapsystemen. Daarnaast zijn de binnendeuren ontworpen met afgeronde hoeken en streepdetails, die een mooi contrast vormen tegen het interieur van de blokhut.

De woning dient als zomervakantieplek voor meerdere gezinnen. De uitdaging was om het traditionele bergblokhuis om te vormen tot een meer open, energieke, ontspannen en comfortabele omgeving. Gezien het feit dat het aantal gasten soms meer dan een dozijn mensen kan bedragen, moest het huis opnieuw worden geconfigureerd om iedereen op een comfortabele en uitnodigende manier te kunnen ontvangen.

Hoewel het huis niet in de hoge bergen ligt, werd het gebouwd door Poolse hooglanders, volgens hun tradities en stijl. De Poolse hooglandarchitectuur is specifiek en veel minder modern in vergelijking met de Alpenarchitectuur. Het heeft een kenmerkend archetype in Polen, vaak aangeduid als ongezuurd, en dit vormde een uitdaging voor mij toen ik probeerde traditie te combineren met moderniteit, en mijn eigen stijl in het interieur te infuseren.

Dit ontwerp werd bekroond met de Zilveren A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Zarysy Jan Sekuła
Afbeeldingscredits: Image #1 : Photographer Tomo Yarmush Image #2 : Photographer Tomo Yarmush Image #3 : Photographer Tomo Yarmush Image #4 : Photographer Tomo Yarmush Image #5 : Photographer Tomo Yarmush
Projectteamleden: Zarysy Jan Sekuła
Projectnaam: The Cabin Symphonic
Projectklant: Zarysy Jan Sekuła


The Cabin Symphonic IMG #2
The Cabin Symphonic IMG #3
The Cabin Symphonic IMG #4
The Cabin Symphonic IMG #5
The Cabin Symphonic IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp