Zamek Na Skale: Een Historisch Luxe Hotel in Polen

Een Uniek Project dat Historische Waarden Benadrukt

Het historische Zamek Na Skale, gelegen in Polen, is omgetoverd tot een prachtig luxe hotel met een hoog functioneel niveau. Het project van reconstructie en interieurontwerp is uniek doordat het de individuele historische waarden van het kasteel naar voren brengt en benadrukt. De historische kamers zijn behouden gebleven, de originele elementen van het interieur zijn gerestaureerd en de tussenwanden zijn verwijderd. Voor het comfort van de gasten is er een duidelijke indeling van functies en moderne technische oplossingen geïntroduceerd.

Het Zamek Na Skale, oorspronkelijk gebouwd in de late 16e eeuw, heeft een onregelmatige vorm met drie kasteelvleugels die uitsteken vanuit de binnenplaats. Het zuidwestelijke deel van het kasteel, gebouwd op een rots boven de rivier, heeft de meest onregelmatige vorm. Na de laatste reconstructie en het nieuwe interieurontwerp is het kasteel nu een aantrekkelijk hotel, gevestigd in een origineel historisch gebouw.

Het project begon in augustus 2004 en de bouw- en restauratiewerkzaamheden startten in december van datzelfde jaar. Het hotel opende zijn deuren in 2006, maar er werden nog steeds ontwerp-, bouw- en inrichtingswerkzaamheden uitgevoerd in de jaren daarna. In 2011 werd er een oranjerie toegevoegd als tweede restaurantruimte. Er werd ook gewerkt aan de inrichting van de kamers in de nissen van het kasteel. Onlangs, in april 2022, zijn de wellnessruimtes in de kelders van de voormalige kasteelstallen opnieuw ingericht.

Het ontwerp van de reconstructie en inrichting van het historische kasteel omvatte veel gedetailleerde studies. Er werd rekening gehouden met de richtlijnen voor behoud en er werden verschillende elementen vervangen, zoals beschadigde plafonds, ramen, deuren en vloeren. Daarnaast werden er nieuwe badkamers ontworpen voor elke hotelkamer en werden de interne installaties vervangen. Hierdoor kon het historische kasteel worden omgevormd tot een hotel met nieuwe functies en een hoger niveau.

Het ontwerp van het Zamek Na Skale kende verschillende uitdagingen. Zo zijn er in het kasteel historische interieurs met decoraties uit verschillende historische periodes, zoals barok, art nouveau en neorococo. Het was een uitdaging om renovaties te ontwerpen en deze uiteindelijk te gebruiken voor de behoeften van het hotel. Daarnaast werd ontdekt dat de muren en gewelven van het kasteel grotendeels bestaan uit gebroken steen, wat een probleem vormde bij het ontwerp van de reconstructie en beperkingen oplegde aan het veranderen van de locatie van openingen en het ontwerp van de installatie.

Het Zamek Na Skale is bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Hospitality, Recreation, Travel and Tourism Design in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven. Het hotel is een voorbeeld van een succesvolle integratie van historische waarden met moderne functionaliteit en biedt gasten een unieke ervaring in een prachtige historische omgeving.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Zbigniew Nojszewski
Afbeeldingscredits: Zbigniew Nojszewski
Projectteamleden: Katarzyna Downarowicz, Jolanta Korbut-Majchrzak Rafal Maciejewski
Projectnaam: Zamek Na Skale
Projectklant: Zbigniew Nojszewski


Zamek Na Skale IMG #2
Zamek Na Skale IMG #3
Zamek Na Skale IMG #4
Zamek Na Skale IMG #5
Zamek Na Skale IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp