Ontdekkingsreiziger: Een Wetenschappelijk Onderzoeksvoertuig voor Extreme Omgevingen

Een Innovatief Ontwerp van Shengtao Ma

Met de voortdurende technologische vooruitgang en de groeiende nieuwsgierigheid van mensen naar het onbekende, neemt ook de vraag naar prestaties van verkenningstools toe. Geïnspireerd door de kenmerken van kameleons die in tropische regenwouden leven en zich aanpassen aan verschillende omgevingen, combineert dit product de eigenschappen van bestaande wetenschappelijke onderzoeksvoertuigen en introduceert nieuwe innovaties in functies.

Het wetenschappelijke onderzoeksvoertuig Explorer is een groot terreinvoertuig dat wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en enquêtes in extreme omgevingen. Het voertuig beschikt over ruime leef- en onderzoekscompartimenten en modulaire aandrijfmodi, waardoor het zich kan aanpassen aan verschillende barre omgevingen door de analyse van verschillende natuurlijke terreinen en klimaten. Dit biedt onderzoekers betere leef- en onderzoeksruimte en rijervaring.

Het ontwerp van de Explorer is geïnspireerd op de huid van een kameleon en heeft een kleurenschema dat bestaat uit drie tinten groen: Horsell Green, Arbor en Steppe Green. Dit kleurenschema, dat geleidelijk verandert van donkergroen aan de voorkant naar smaragdgroen aan de achterkant, zorgt niet alleen voor een visueel effect, maar maakt het voertuig ook beter gecamoufleerd in verschillende natuurlijke omgevingen.

De afmetingen van de Explorer zijn 4000 mm (breedte) x 9800 mm (lengte) x 4800 mm (hoogte).

Dit terreinvoertuig is een all-weather amfibisch multifunctioneel voertuig dat in staat is om te rijden op sneeuw, in woestijnen, op het strand, in de Gobi-woestijn, in de bergen, op water en andere complexe terreinen. Dankzij het modulaire ontwerp kan het voertuig verschillende vormen aannemen voor onderzoek, navigatie en stationering, waardoor het beter kan voldoen aan de behoeften van wetenschappers.

Het Explorer-project begon in augustus 2022 aan de Qingdao University of Technology en werd voltooid in februari 2023, ook aan de Qingdao University of Technology.

Door het modulaire ontwerp heeft dit product innovaties gerealiseerd op het gebied van uiterlijk en structuur. Naast de basismodus is er een rupsmodus toegevoegd voor oneffen en complex terrein, evenals een garnizoensmodus voor leefbaarheid en verblijf.

Tijdens het ontwerpproces was het een uitdaging om de structuur van het voertuig te innoveren. Uiteindelijk hebben we inspiratie gehaald uit de botstructuur van een kikker en hebben we innovaties aangebracht in de structuur van de Explorer.

De Explorer is een indrukwekkend ontwerp dat erin slaagt om wetenschappelijk onderzoek en verkenning mogelijk te maken in de meest extreme omgevingen. Met zijn unieke kenmerken en innovatieve functies biedt dit voertuig wetenschappers de mogelijkheid om de wereld om ons heen beter te begrijpen en bij te dragen aan de vooruitgang van de mensheid.

Dit ontwerp heeft de Bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Futuristisch Ontwerp in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven. Het Explorer-ontwerp is geprezen vanwege de sterke technische en creatieve vaardigheden, en de bijdrage aan het maken van de wereld een betere plek.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shengtao Ma
Afbeeldingscredits: Shengtao Ma
Projectteamleden: Shengtao Ma
Projectnaam: Explorer
Projectklant: Shengtao Ma


Explorer IMG #2
Explorer IMG #3
Explorer IMG #4
Explorer IMG #5
Explorer IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp