Orakels Plaats: Een Unieke Tempel van de Joodse Vereniging in Taipei

Een Meesterwerk van Long Tsai Corp.

Deze tekst beschrijft het ontwerp en de unieke kenmerken van Orakels Plaats, de eerste Joodse tempel in Taiwan, ontworpen door Long Tsai Corp.

Orakels Plaats, gelegen in Taipei, is een architectonisch meesterwerk dat zijn inspiratie haalt uit het iconische olieverfschilderij "Praying Hands" van Durer. Het ontwerpconcept is gebaseerd op de gebogen lijnen van de handpalmen in het schilderij, die de kern vormen van de artistieke details en ideeën van elke ruimte in de tempel.

De tempel heeft een oppervlakte van 466 vierkante meter en is ontworpen om een spirituele en artistieke ervaring te bieden aan bezoekers. Bij binnenkomst worden bezoekers begroet door een receptiebalie, een administratief kantoor en een wachtruimte. Het centrale gangpad leidt naar de verschillende ruimtes van de tempel.

De gangpaden zijn ontworpen met gebogen lijnen die de aandacht van bezoekers naar de kleurrijke glazen displaywand aan het einde van de gang leiden. Hier worden symbolische patronen van de heilige graal en de Ster van David getoond, die zijn afgeleid van de Joodse leer.

Een bijzonder kenmerk van de tempel is het gebruik van innovatieve materialen en kleuren. De hal heeft een verzadigde perzikkleur als basis en is versierd met koperen gouden mozaïeklampen. Houten draadframes geven de contouren van vruchtbare landen weer, terwijl het hoge plafond van de kathedraal is voorzien van prachtige patronen.

De zitplaatsen in de hal zijn verdeeld volgens het concept van gendersegregatie. Hiermee wordt een traditioneel aspect van de Joodse religie geïntegreerd in het ontwerp van de tempel.

Orakels Plaats is niet alleen bedoeld voor religieuze bijeenkomsten, maar ook voor openbare activiteiten. De ruimtes zijn toegankelijk voor het publiek en bieden de mogelijkheid om meer te leren over het Jodendom door middel van kunsttentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten.

Het ontwerpteam heeft bijzondere aandacht besteed aan geluidsisolatie en buurtvriendelijkheid. Extra isolatie is toegepast op het plafond van de synagoge op de bovenste verdieping om geluidsoverlast te voorkomen. De ramen aan beide zijden zijn voorzien van geluidsisolatie en ventilatie om de luchtstroom te verbeteren.

De doop, een belangrijk ritueel in het Jodendom, vereist natuurlijk stromend water. Het ontwerpteam heeft daarom een oude methode toegepast om het doopbad te bouwen, waarbij beton is gestort en bedekt met Jinsha-mozaïek. Regenwater wordt opgevangen en opgeslagen in een ondergrondse watertank om het doopbad van water te voorzien.

Het ontwerp van Orakels Plaats is het resultaat van meer dan 800 dagen zorgvuldige planning en onderzoek. Het is een eerbetoon aan de spirituele symboliek en artistieke schoonheid van het Jodendom, en dient als een culturele brug tussen twee naties.

Orakels Plaats is een unieke toevoeging aan de architecturale en religieuze landschap van Taiwan. Het combineert innovatief ontwerp, technologie en culturele uitwisseling om een plek te creëren die zowel esthetisch als spiritueel inspirerend is.

Afbeeldingen met dank aan Lucas K. Doolan & Studio Millspace.

Orakels Plaats heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen in de categorie Interieurruimte, Retail en Tentoonstellingsontwerp in 2023. Deze prijs erkent het ontwerp als een goed ontworpen, praktische en innovatieve creatie die voldoet aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp integreert industrienormen en technische kenmerken en draagt bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: LONG TSAI CORP.
Afbeeldingscredits: Lucas K. Doolan & Studio Millspace
Projectteamleden: Wu Ching-I Wu Peng-Han
Projectnaam: Oracles Place
Projectklant: LONG TSAI CORP.


Oracles Place IMG #2
Oracles Place IMG #3
Oracles Place IMG #4
Oracles Place IMG #5
Oracles Place IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp