Zen en Mensen: Een Delicate Woning met een Modern Humanistisch Tintje

Een Ontwerp van Erian Yen

Inleiding:

De schoonheid van Zen is tot leven gebracht in het ontwerp van de woning "Zen en Mensen" door Erian Yen. Met een combinatie van moderne en industriële stijl is er een serene ruimte gecreëerd met een menselijk tintje. De nadruk ligt op eenvoud en minimalisme, waarbij de texturen van materialen de hoofdrol spelen. Laten we eens kijken naar de unieke kenmerken en inspiratie achter dit bijzondere ontwerp.

De inspiratie voor "Zen en Mensen" kwam voort uit de stille schoonheid van Zen. Het ontwerpteam heeft kleuren en materialen gebruikt om deze sfeer in de ruimte te brengen. De donkere tint wordt gecombineerd met de textuur van houtnerf, terwijl de lichte tint wordt gecombineerd met het heldere terrazzo. Zowel het donkere houtfineer als het terrazzo hebben een kenmerkende natuurlijke textuur. Het ontwerpteam heeft gekozen voor een eenvoudig ontwerp en de textuur als hoogtepunt van de ruimte gemaakt. De minimalistische lijnen en industriële stijl zorgen voor een delicate woning met een modern humanistisch tintje en Japanse Zen-stijl.

Wat "Zen en Mensen" onderscheidt van andere ontwerpen is de combinatie van Zen met een moderne en industriële stijl. Het ontwerpteam heeft open barplanken en verborgen kasten gebruikt om het overmatige volume van de ruimte te verminderen en te voldoen aan de behoeften van de bewoners. De bouwmaterialen hebben allemaal dezelfde kleurtint, maar verschillende reflecties, waardoor verschillende visuele effecten worden gecreëerd. Het plafond is ontworpen met een gebogen vorm, wat niet alleen de druk op het plafond vermindert, maar ook zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van het licht.

De realisatie van het ontwerp maakte gebruik van verschillende bouwmaterialen, waaronder pleisterwerk, verf, watergegolfd glas, terrazzo eettafel, titanium gecoat metaal, donker houtfineer, rooster, ijzeren onderdelen, grijze terrazzo gevel, laminaatvloeren, systeemkasten en steen-kunststof composiet. Het plafond en de vloeren hebben dezelfde kleurtint maar verschillende texturen, wat zorgt voor een subtiele textuur in de ruimte.

De woning heeft een oppervlakte van 68 vierkante meter en bestaat uit 3 slaapkamers, een extra kamer en een woonkamer. Het ontwerpteam heeft de balk in het open loungegedeelte gebruikt om een andere sfeer te creëren dan in de woon- en eetkamer. De balk bleek de perfecte locatie te zijn voor een projectiescherm, dus het ontwerpteam heeft het omhuld met donker houtfineer, waardoor er een "verborgen tv-wand" ontstaat.

De interactie met het ontwerp is gebaseerd op de principes van Zen. De openbare ruimte is volledig functioneel, terwijl de woonkamer met opzet alleen een bank heeft om het thema tot uiting te brengen. Er is alleen ontspanning en zelfbewustzijn in de ruimte, wat overeenkomt met het thema van elke ruimte. Het ontwerpteam heeft een balk gebruikt om een projectiescherm op te zetten, zodat aan de functionele behoeften van het huis en het ontwerpthema wordt voldaan.

Het ontwerp van "Zen en Mensen" is voltooid in april 2022 in Taiwan. Het ontwerpteam heeft moderne elementen in de Zen-ruimte geïntegreerd, terwijl ze de rust hebben behouden. De roosters hebben een lichte decoratieve Amerikaanse stijl, terwijl het pleisterwerk een industriële stijl onthult. De kleurtint van de bouwmaterialen is hetzelfde, maar door de reflectie van verschillende materialen ontstaat er een uniek visueel effect. De verschillende kleurtinten in verschillende ruimtes symboliseren de verandering van grenzen en sluiten aan bij de transformatie van de gemoedstoestand van de openbare en privéruimtes.

Het ontwerp van "Zen en Mensen" kende enkele uitdagingen, zoals grote balken en ongeorganiseerde brandkanalen die het grootste deel van de plafondruimte in beslag namen en de oorspronkelijke hoogte verminderden. Het ontwerpteam heeft echter een gebogen vorm in het plafond gepland om de gevel te echoën, de leidingen te verbergen en de hoogte van de oorspronkelijke basis tot uiting te brengen.

Met kleurblokken van verschillende kleurschalen die in de ruimte zijn verweven, benadrukt het minimalistische ontwerpconcept van "Zen en Mensen" de essentie van Zen. Het ontwerpteam heeft alleen kleuruniformiteit gebruikt om de textuur van het materiaal te presenteren en de ruimte terug te brengen naar zijn oorspronkelijke vorm. Naast de minimalistische kleurtint neigt ook de woonfunctie naar minimalisme. Zo is de tv-wand gemaakt door gebruik te maken van de ruimte van de balk. Het ontwerpteam heeft donker houtfineer gebruikt om de balken te bedekken, zodat het projectiescherm niet te opvallend is en het thema van de ruimte compleet maakt.

Met zijn harmonieuze mix van Zen, moderniteit en industriële stijl is "Zen en Mensen" een ware blikvanger. Het ontwerp is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Interieur, Retail en Tentoonstellingsontwerp in 2023. Deze prijs erkent ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Beeldcredits: Triple men design studio


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Erian Yen, Jimmy Chen
Afbeeldingscredits: Triple men design studio
Projectteamleden: Erian Yen, Jimmy Chen
Projectnaam: Zen and People
Projectklant: Erian Yen, Jimmy Chen


Zen and People IMG #2
Zen and People IMG #3
Zen and People IMG #4
Zen and People IMG #5
Zen and People IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp