Oxygensure: Draagbare Reddingsfles met Zuurstofcilinder

Ontworpen door Chong Gao en Jianing Dong

Inleiding

Er zijn wereldwijd veel slachtoffers als gevolg van voertuigen die in het water terechtkomen. Het is moeilijk om de deur te openen nadat het voertuig in het water is gevallen. Tegelijkertijd zijn gewone mensen door paniek en longcapaciteit zeer vatbaar voor verstikking door water, met tragische gevolgen. Om het aantal van deze situaties te verminderen, is er een draagbare zuurstofcilinder ontworpen die tevens als raamhamer fungeert.

Deze innovatieve reddingsfles combineert de functies van een raamhamer en zuurstofinname om mensen die vastzitten te helpen overleven en succesvol te ontsnappen, en het aantal slachtoffers na een val in het water te verminderen. Door gebruik te maken van de druk in de gasfles kan de raamhamer het raam inslaan, waardoor de gebruiker moeiteloos gered kan worden.

De behuizing van het product is gemaakt van lichtgewicht aluminiumlegering om de stevigheid te waarborgen. Binnenin bevindt zich een zuurstofcilinder van 0,5 liter, voorzien van een siliconen mondstuk. Met een luchtcapaciteit van 3,0 cuft/85 liter en een maximale druk van 3000 psi, kan deze fles tot 40 keer worden gebruikt om te ademen aan het wateroppervlak. Het gewicht van de fles is 1,9 kg (na volledige vulling met gas) en het mondstuk is gemaakt van siliconen.

Voor gebruik is het belangrijk om dagelijks te controleren of de gasdruk in orde is. Na een val in het water opent men eerst het deksel, drukt men op de knop en haalt men het mondstuk eruit. Vervolgens bijt men op het mondstuk en gebruikt men de mond om zuurstof aan te vullen. Ten slotte breekt men het raam, trekt men het mondstuk eruit en zwemt men naar het wateroppervlak.

Het project is gestart in Shenyang in februari 2022 en voltooid in augustus 2022. In september 2022 is het tentoongesteld aan de Shenyang Aerospace University. Het ontwerp is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar het proces van verdrinkingsongevallen en de tijd die mensen onder water hun adem kunnen inhouden. Het resultaat is een draagbaar en effectief reddingsmiddel dat in voertuigen kan worden geplaatst.

Oxygensure heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Security, Safety and Surveillance Products Design in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp integreert de beste praktijken uit de industrie en heeft competente technische kenmerken. Het draagt bij aan een betere wereld en biedt voldoening en positieve gevoelens.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jianing Dong
Afbeeldingscredits: Jianing Dong
Projectteamleden: Chong Gao Jianing Dong Shuhui Wen Zisheng Liu Junyao Yang Yanjun Guo Bowen Yang
Projectnaam: Oxygensure
Projectklant: Jianing Dong


Oxygensure IMG #2
Oxygensure IMG #3
Oxygensure IMG #4
Oxygensure IMG #5
Oxygensure IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp