De Kaleidoscoop: Een Meesterwerk van Tropische Architectuur

Inrestudio creëert een unieke woon- en werkruimte in centraal Vietnam

Geïnspireerd door de traditionele Vietnamese boerenhoed, presenteert Inrestudio een architectonisch meesterwerk dat de uitdagingen van het tropische klimaat aangaat en de verbinding met de natuur versterkt.

Inrestudio, een gerenommeerd ontwerpbureau, heeft een uniek architectonisch ontwerp gecreëerd genaamd 'De Kaleidoscoop'. Dit woon- en werkgebouw, gelegen op een fabrieksterrein in centraal Vietnam, is ontworpen om te gedijen in het ruige klimaat van de regio, dat wordt gekenmerkt door hete wind in het droge seizoen en tyfoons en overstromingen in het regenseizoen.

De Kaleidoscoop is geïnspireerd door de Non La, een traditionele Vietnamese boerenhoed gemaakt van palmbladeren. De grote kegelvormige oppervlakte van het dak houdt zonlicht en regen buiten, terwijl het de wind eronder doorlaat. Om de natuurlijke ventilatie te verbeteren, zijn vaste muren loodrecht op de dakrand geplaatst. Deze vormen een reeks V-vormen die driehoekige privékamers uitsnijden en tegelijkertijd een grote tussenruimte definiëren die wordt gebruikt voor openbare functies.

Wat De Kaleidoscoop onderscheidt van andere ontwerpen, is de manier waarop het gebouw is geplaatst tussen de heuvel en de zee, waardoor een reeks diverse (kaleidoscopische) uitzichten in verschillende richtingen en tijden wordt ingelijst. Het project is gericht op het creëren van een beschermde ruimte tegen het harde tropische klimaat en het versterken van het contact van de gebruiker met de natuur.

De buitenoppervlakken van de vaste volumes zijn samengesteld uit op maat gemaakte, voorgegoten ventilatieblokken die privacy bieden aan de binnenkamers. Deze blokken van vezelversterkt beton hebben grotere afmetingen (500 x 500mm) dan gebruikelijk (200 x 200mm), en passen bij de grootse schaal van de omringende achtergrond. De holle voorgegoten blokken werden ter plaatse in elkaar gezet door beton in hun holtes te gieten.

De Kaleidoscoop is een van een reeks projecten genaamd Tropische Kantoorprojecten, die tot doel hebben locatiespecifieke ontwerptalen voor moderne kantoorgebouwen te ontdekken. Het project werd gerealiseerd na een proces van 5 jaar in een afgelegen regio van Vietnam. De bouw werd uitgevoerd door een gemengd team van ervaren bouwers uit Saigon, de grootste stad van Vietnam, en lokale, nauwelijks ervaren boeren-bouwers. Het proces werd gekenmerkt door talrijke momenten van doordachte procedures en geïmproviseerde oplossingen, wat bijdroeg aan de evolutie van het lokale vakmanschap en een inkijkje bood in het potentieel van landelijke bouw.

De Kaleidoscoop heeft de prestigieuze Zilveren A' Design Award in 2023 gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Kosuke Nishijima
Afbeeldingscredits: #1: Photographer Hiroyuki Oki, non-title, 2022 #2: Photographer Hiroyuki Oki, non-title, 2022 #3: Photographer Hiroyuki Oki, non-title, 2022 #4: Photographer Hiroyuki Oki, non-title, 2022 #5: Photographer Hiroyuki Oki, non-title, 2022
Projectteamleden: Nguyen Quynh Han Vo Hanh Nhan
Projectnaam: The Kaleidoscope
Projectklant: Kosuke Nishijima


The Kaleidoscope IMG #2
The Kaleidoscope IMG #3
The Kaleidoscope IMG #4
The Kaleidoscope IMG #5
The Kaleidoscope IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp