2030 City Blueprint: Een Educatief Leerspeelgoed voor Duurzame Stadsontwikkeling

Een Unieke Benadering van Vroegschoolse Educatie

Veel van de fundamentele waarden van de toekomstige samenleving worden vandaag de dag gevormd in de context van de vroegschoolse educatie. Sinds de Sustainable Development Goals (SDG's) in 2015 zijn aangenomen door de lidstaten van de Verenigde Naties, is het plan om een betere wereld voor mensen te bouwen. Onder de 17 doelen is het 11e doel van de SDG's om steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam te maken. Vroegschoolse educatie speelt daarom een belangrijke rol bij het bereiken van duurzame ontwikkeling, en door middel van speelgoed als een tool om het bewustzijn van kleuters te vergroten en het concept van de SDG's te verankeren.

Het 2030 City Blueprint is een educatief leerspeelgoed dat zich richt op de duurzame ontwikkeling van steden. Kinderen kunnen spelenderwijs leren en de vereisten van het stadsontwikkelingsproces begrijpen met behulp van verschillende componenten. Het cultiveren van basisconcepten tijdens de vroegschoolse fase is essentieel. Het speelmechanisme kan de hand-oogcoördinatie van kinderen ontwikkelen en hun autonomievermogen vergroten. In vergelijking met de puzzelbouwstenen op de markt, waarbij vaak materialen zoals hout of plastic worden gebruikt, maakt dit ontwerp gebruik van gerecycled golfkarton als hoofdmateriaal, omdat recycling ook in overeenstemming is met het doel van duurzame ontwikkeling.

Het 2030 City Blueprint wordt gerealiseerd met behulp van geavanceerde technologieën. Het materiaal dat wordt gebruikt is golfkarton, dat wordt gesneden met behulp van laserapparatuur. Vervolgens worden de onderdelen in elkaar gezet, met de hand beschilderd en gelijmd. Voor de kleuren wordt gebruik gemaakt van niet-giftige waterdichte acrylverf, waarbij een deel van het oppervlak de textuur van het golfkarton behoudt.

De specificaties van het ontwerp omvatten verschillende speelelementen. Ten eerste zijn er 12 basisgebouwen, elk in 4 verschillende typen en 3 verschillende maten. De grootste gebouwen hebben een afmeting van 105 mm lengte x 85 mm breedte x 40 mm hoogte, terwijl de kleinste huizen een afmeting hebben van 80 mm lengte x 60 mm breedte x 40 mm hoogte. Daarnaast zijn er ook windturbines met een afmeting van 170 mm lengte x 80 mm breedte x 25 mm hoogte en puzzelstukken van het terrein, waarvan type A een afmeting heeft van 300 mm lengte x 200 mm breedte en type B een afmeting heeft van 240 mm lengte x 200 mm breedte.

Het 2030 City Blueprint is ontwikkeld door een team van getalenteerde ontwerpers van de Tainan University of Technology, onder leiding van ontwerper ChenYu Pan. Het project begon in juni 2021 en werd voltooid in maart 2022 in Tainan, Taiwan. Het ontwerp werd tentoongesteld op de Young Designer's Exhibition (Yodex) in juni 2022 in het Taipei World Trade Center Nangang Exhibition Hall.

Het ontwerp is gebaseerd op uitgebreid onderzoek, met de focus op STEAM-onderwijs en de Sustainable Development Goals. Het doel is om het bewustzijn van duurzame ontwikkelingsdoelen bij kleuters te vergroten, met name op het gebied van stedelijke duurzaamheid, inclusiviteit, veiligheid en veerkracht. Het onderzoek omvatte analyses van het type speelgoed dat momenteel op de markt is voor kinderen van 3-6 jaar oud, evenals de meningen van leerkrachten en leiders in het veld van vroegschoolse educatie. Het team maakte gebruik van verschillende tools, waaronder Rhinoceros 3D, Adobe Illustrator en KeyShot, om het ontwerp te realiseren.

Het 2030 City Blueprint bracht enkele uitdagingen met zich mee tijdens het ontwerpproces. Het gebruik van golfkarton als enig materiaal maakte het ontwerp uniek en onderscheidend van ander speelgoed op de markt. Het dikke gedeelte van het papier kon echter niet volledig worden gesneden tijdens het laserproces, waardoor handmatige aanpassingen nodig waren. Daarnaast moest het kleurenplan voortdurend worden aangepast vanwege het grote aantal objecten en vormen. Het team heeft vele malen geprobeerd en herzien om uiteindelijk tot de beste oplossing te komen.

Het 2030 City Blueprint is een educatief leerspeelgoed dat kleuters bewust maakt van duurzame stadsontwikkeling. Door gebruik te maken van gerecycled golfkarton als materiaal en verschillende spelelementen zoals gebouwen, landschappen en groene energiebronnen, worden kinderen aangemoedigd om op creatieve en duurzame wijze hun eigen toekomstige stad te bouwen.

Het 2030 City Blueprint heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Toys, Games and Hobby Products Design in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.

Beeldcredits: ChenYu Pan, YiLin Chen, SihCi Huang, ChihLing Kuo.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: ChungSheng Chen
Afbeeldingscredits: ChenYu Pan, YiLin Chen, SihCi Huang, ChihLing Kuo.
Projectteamleden: Instructor: ChungSheng Chen Designer: ChenYu Pan Designer: YiLin Chen Designer: SihCi Huang Designer: ChihLing Kuo Tainan University of Technology/Product Design Department.
Projectnaam: 2030 City Blueprint
Projectklant: ChungSheng Chen


2030 City Blueprint IMG #2
2030 City Blueprint IMG #3
2030 City Blueprint IMG #4
2030 City Blueprint IMG #5
2030 City Blueprint IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp