Day Code: Een Unieke Herinterpretatie van de Traditionele Chinese Almanak

Ontwerper Wan Fen Chen transformeert de traditionele Chinese almanak in een visueel aantrekkelijke en functionele kalender

De Taiwanese ontwerper Wan Fen Chen heeft een unieke draai gegeven aan de traditionele Chinese almanak, door deze om te zetten in een visueel aantrekkelijke en functionele kalender. De 'Day Code' is een prachtig voorbeeld van hoe traditionele elementen kunnen worden getransformeerd en aangepast aan de moderne tijd.

De inspiratie voor de 'Day Code' kwam van de traditionele kalenders die in de jaren '60 tot '80 in elk Taiwanees huishouden te vinden waren. Deze kalenders, vaak gepresenteerd door bedrijven of winkels, waren niet alleen een manier om de datum bij te houden, maar ook om het dagelijkse leven te organiseren. Ze bevatten informatie over gunstige uren, zodiac tekens die extra voorzichtig moesten zijn, en welke activiteiten het beste konden worden uitgevoerd of juist vermeden op een bepaalde dag.

Wat de 'Day Code' uniek maakt, is de manier waarop deze informatie wordt gepresenteerd. In plaats van de traditionele verbale vorm, gebruikt Chen symbolen om de informatie over te brengen. Bovendien heeft ze bepaalde aspecten van de traditionele almanak gefilterd en aangepast aan de moderne tijd. Zo bevat de 'Day Code' bijvoorbeeld herinneringen die relevant zijn voor het hedendaagse leven, zoals trouwen, zakelijke contracten, het starten van een bedrijf of verhuizen.

De 'Day Code' is gerealiseerd met behulp van Risograph en Perfect Binding technologieën. Het formaat van de kalender is 100 mm breed, 36 mm diep en 143 mm hoog. De kalender heeft geen perforaties, maar is intact en wordt op een speciale standaard geplaatst voor een eenvoudige presentatie. Gebruikers kunnen notities en herinneringen toevoegen aan de kalender, waardoor deze ook functioneert als een dagboek.

Chen heeft de 'Day Code' ontworpen in Taiwan, waar de kalender nog steeds een belangrijk onderdeel is van het dagelijks leven. Het project begon in januari 2022 en werd voltooid in december 2022. Bij het ontwerpen van de 'Day Code' heeft Chen uitgebreid onderzoek gedaan naar de traditionele Chinese almanak en hoe deze op een moderne en visueel aantrekkelijke manier kon worden gepresenteerd.

De 'Day Code' is een prachtig voorbeeld van hoe traditionele elementen kunnen worden getransformeerd en aangepast aan de moderne tijd. Het is een eerbetoon aan de wijsheid van de voorouders en een praktische tool voor het hedendaagse leven. De 'Day Code' is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Graphics, Illustration and Visual Communication Design in 2022.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wan Fen Chen
Afbeeldingscredits: Creator & Visuals: Wan Fen, Chen
Projectteamleden: Wan Fen Chen
Projectnaam: Day Code
Projectklant: Wan Fen Chen


Day Code IMG #2
Day Code IMG #3
Day Code IMG #4
Day Code IMG #5
Day Code IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp