Taicang Readzone: Een Theatrale Boekhandel met Stadscontext

Een Unieke Leeservaring in Taicang, China

Deze jonge boekhandel met aandacht voor de stadscontext geeft ons veel inzicht in lezen en cultuur in het stedelijke dagelijks leven. Het creëert een fris consumptiepatroon en een nieuw levenslandschap. Naast de functionele aspecten heeft de ontwerper ook het concept van de derde ruimte geïntroduceerd in de traditionele cultuur, zoals het theaterontwerp dat lijkt op het universum. Dit ontwerp brengt verschillende levenspaden en scenario's van verschillende rollen in de stad samen, om zo een microcultureel centrum in de stad te creëren.

Taicang Readzone Bookstore, gelegen in een warenhuis, heeft de vorm van een cirkelvormig theater en trekt mensen aan met verschillende achtergronden, leeftijden en leesbehoeften. De boekenwanden en deurframes in meerdere richtingen lijken op geconcentreerde stadsstraten en nodigen lezers uit om te reizen en te verkennen, met een duidelijke merkherkenning. De ontwerper heeft ook gezorgd voor verschillende leesscenario's, die niet alleen individuele lezers, maar ook ouders met kinderen en werkvergaderingen accommoderen. Door het herindelen van kasten, tafels en stoelen, literaire salons en kleurrijke culturele uitwisselingen, wordt er een hoogwaardige ervaring gecreëerd. Deze functie, in combinatie met de nabijgelegen koffie en leesproducten, biedt een gevarieerd assortiment aan de klant.

Om een gevoel van compatibiliteit en vriendelijkheid bij het lezen op te roepen en merkherkenning te bevorderen, heeft de ontwerper zich gericht op de cirkelvormige theatervorm. Vervolgens heeft hij menselijke interactie en merkthema's geïntroduceerd, en op ingenieuze wijze de problemen opgelost bij de configuratie van de bouwplaats. Het ontwerp verspreidt zich in cirkelvormige en radiale patronen en verbindt officiële zaken, ouder-kind interacties, ontspanning en andere rijke leesscenario's.

Deze 368 vierkante meter grote boekhandel is een plek waar lezers en boeken de hoofdrol spelen. Door de elastische functies tussen de boeken op display worden boeken en stoelen aangepast aan verschillende gebruikersscenario's. Op deze manier kunnen lezers met verschillende culturele achtergronden, leeftijdsniveaus en interesses de veelzijdige mogelijkheden en betekenis van lezen ontdekken bij elke onverwachte verkenning en communicatie. Zo wordt een stedelijke leescultuur opnieuw tot leven gebracht in een theatraal patroon.

Het project begon in maart 2021 en werd in juni 2021 voltooid in Taicang, China. Bij de realisatie van dit ontwerp moest rekening worden gehouden met lokale wet- en regelgeving, beperkingen bij de materiaalkeuze en de uitdagingen van communicatie op afstand, vooral tijdens de pandemie.

Taicang Readzone Bookstore is een unieke boekhandel die een theatrale ervaring biedt aan lezers van alle leeftijden en achtergronden. Met zijn innovatieve ontwerp en aandacht voor verschillende leesscenario's, is deze boekhandel een ware blikvanger. Het is dan ook geen verrassing dat dit ontwerp de Golden A' Design Award heeft gewonnen in de categorie Interieur, Retail en Tentoonstellingsontwerp.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Cheng Yu Hsieh
Afbeeldingscredits: Cheng Yu Hsieh
Projectteamleden: Designer Director: Cheng Yu Hsieh Designer: Hsin Yun Chiang Designer: Pao Hua Tsao
Projectnaam: Taicang Readzone
Projectklant: Cheng Yu Hsieh


Taicang Readzone  IMG #2
Taicang Readzone  IMG #3
Taicang Readzone  IMG #4
Taicang Readzone  IMG #5
Taicang Readzone  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp