Sim Code Digi: Een Ultieme Vereenvoudiging van een Smartwatch

Een Postmodern, Elegant en Innovatief Ontwerp door Alex Pan Yong

De Sim Code Digi is geïnspireerd op het eerdere ontwerp Simple Code II van Alex Pan Yong. Waar Simple Code II probeert zoveel mogelijk informatie tegelijkertijd weer te geven en toch de eenvoud te behouden, gaat de Sim Code Digi de tegenovergestelde richting in. Het roept de vraag op hoeveel informatie mensen echt nodig hebben. Uitgaande van de Simple Code II, kwam de Sim Code Digi tot stand. Net als de naam al doet vermoeden, is het slechts een simulatie van de tijd, niets meer.

De Sim Code Digi verkent de schoonheid van ultieme eenvoud. Het vertelt je alleen hoe laat het is wanneer je het nodig hebt. Het behoudt alleen de essentie en laat de rest achterwege, maar het straalt nog steeds de schoonheid van een smartwatch uit. Naast de tijd biedt het alleen de informatie van een bijna lege batterij. Deze indicator wordt echter alleen weergegeven wanneer de batterij onder de 10% zit.

Na de release van Simple Code II heb ik verschillende mogelijkheden geprobeerd om de tijd over te brengen en te ontdekken hoeveel tijdinformatie en andere informatie (zoals datum, stappen) op een evenwichtige manier kunnen worden gecombineerd. Terwijl ik wat extra pictogrammen aan- en uitzette, rees de vraag: hebben mensen deze pictogrammen echt nodig? In de moderne smartwatch is de gebruiker slechts één veeg (of tik) verwijderd van het verkrijgen van aanvullende informatie zoals de datum of de kalender, etc. Dus vroeg ik mezelf verder af: welke informatie hebben mensen echt nodig wanneer ze hun pols optillen? Vervolgens heb ik geprobeerd om de stappenindicator en het weericoon weg te laten. Het hele nieuwe uiterlijk ontstond. Ik schakelde de achtergrond uit, waardoor het puur zwart werd, en voegde een vleugje rood toe. Dat is alles. Daar heb je een ultieme vereenvoudigde schoonheid. Na een paar weken van testen, werd ik verliefd op het ontwerp. Voor de Simulate Digi-versie gebruik ik variaties in de letterdikte om het uur van de minuut te onderscheiden, zodat de gebruiker de tijd in één oogopslag kan zien. Bovendien verfraait de variatie in de letterdikte de elegantie van de eenvoud nog verder. Verschillende gewichten en combinaties van lettertypen zorgen voor verschillende looks. Een eenvoudig lettertype met verschillende gewichten en combinaties kan zoveel schoonheid bieden.

De afmetingen van dit ontwerp zijn 400 x 400px op een Android-horloge en 360 x 360px op een Samsung-horloge. Het ondersteunt zowel ronde als vierkante smartwatches.

Het ontwerp is al uitgebracht op de Facer-app. Ga naar de Facer-app of website (https://www.facer.io/u/artalex), zoek naar "Artalex" en zoek naar de naam "Sim Code" of "Sim Digi". Klik op de knop "naar horloge sturen" om het ontwerp te synchroniseren met je smartwatch. Je hebt de Facer-app geïnstalleerd op je smartwatch. Het is ook beschikbaar op de Google Play Store. Zoek naar "Artalex" als zoekwoord in het gedeelte met wijzerplaten van de Google Play Store en je zult het vinden. Het is gratis te downloaden.

Het project begon in juni 2020 in Singapore en werd in september 2020 voltooid. Het is in september 2021 uitgebracht op de Facer-app en de Google Play Store.

De Sim Code Digi is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Interface, Interaction and User Experience Design in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gewaardeerd vanwege de integratie van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, die zorgen voor voldoening en positieve gevoelens en bijdragen aan een betere wereld.

Met de Sim Code Digi wordt de vraag gesteld hoe precies een wijzerplaat kan zijn terwijl de elegantie behouden blijft. Door alleen de tijd, de datum en de indicator voor een bijna lege batterij weer te geven, wordt niet alleen getoond hoe goed de balans kan zijn tussen eenvoud en de behoefte aan informatie, maar wordt de tijd ook op een ultiem directe manier aan de gebruiker gepresenteerd.

Afbeeldingen met dank aan Alex Pan Yong, 2021.

Auteursrecht behoort toe aan Alex Pan Yong, 2021.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Pan Yong
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Pan Yong, Main image, 2021. Image #2: Photographer Pan Yong, Group shot, 2021. Image #3: Photographer Pan Yong, Single shot, 2021. Image #4: Photographer Pan Yong, Group shot, 2021. Image #5: Photographer Pan Yong, Single shot, 2021.
Projectteamleden: Pan Yong
Projectnaam: Sim Code Digi
Projectklant: Pan Yong


Sim Code Digi IMG #2
Sim Code Digi IMG #3
Sim Code Digi IMG #4
Sim Code Digi IMG #5
Sim Code Digi IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp