Obori Soma Ware Matsunaga Kiln: Een Unieke Samensmelting van Architectuur en Keramiek

Een Innovatief Ontwerp van Naoya Tochio

Inleiding:

In het hart van Fukushima, Japan, bevond zich de Matsunaga Kiln, een eeuwenoude producent van traditioneel keramiek. Met meer dan 300 jaar geschiedenis staat de Obori Soma Ware bekend om zijn unieke dubbelwandige structuur, waardoor het dagelijks gebruikte aardewerk kokend water kan vasthouden zonder af te koelen. Dit kenmerkende aspect wilden de ontwerpers van het Obori Soma Ware Matsunaga Kiln-project opnemen en tot uiting brengen in de architectuur. Ze geloven dat de verschillende schalen van architectuur en keramiek elkaar kunnen beïnvloeden binnen dezelfde compositie.

Ontwerper Naoya Tochio heeft met dit project een prachtige samensmelting van architectuur en keramiek gecreëerd. Het ontwerp omvat een winkel en atelier, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van licht om de ruimte te transformeren en de unieke eigenschappen van Obori Soma Ware te accentueren.

De winkel maakt gebruik van een toplicht dat bovenaan het gebouw is geïnstalleerd. Dit toplicht zorgt voor overvloedig licht in de interieurruimte. Het preciseert en levendige kleuren in de winkel, terwijl het atelier, waar delicaat werk vereist is, wordt overspoeld met zacht en gelijkmatig licht dat door de shoji-schermen op het plafond schijnt. Het toplicht boven de kassa fungeert als een lichtbron die de indruk van de achterkant van de balie verandert.

De kracht van dit ontwerp ligt in de harmonieuze samensmelting van architectuur en keramiek. Het Obori Soma Ware Matsunaga Kiln-project weerspiegelt de essentie van de traditionele Japanse ambacht en brengt het naar de moderne tijd met een eigentijdse twist.

De unieke eigenschappen van Obori Soma Ware, zoals de dubbelwandige structuur, worden geïntegreerd in de architectuur. Dit zorgt voor een naadloze verbinding tussen het ontwerp en de geschiedenis van het keramiek. Het ontwerp benadrukt de relatie tussen de schaal van de architectuur en de keramiek, waarbij beide elkaar beïnvloeden en versterken.

Het Obori Soma Ware Matsunaga Kiln-project is bekroond met de prestigieuze Golden A' Design Award in 2022 in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp. Deze onderscheiding erkent de buitengewone excellentie van het ontwerp en de impact ervan op de wereld.

Het Obori Soma Ware Matsunaga Kiln-project is een inspirerend voorbeeld van hoe architectuur en keramiek kunnen samensmelten om een unieke en betekenisvolle ruimte te creëren. Het ontwerp eert de traditie en geschiedenis van Obori Soma Ware, terwijl het tegelijkertijd een eigentijdse en innovatieve benadering biedt. Het is een ware viering van vakmanschap en creativiteit.

Afbeeldingen: Kenji Masunaga

Ontwerper: Naoya Tochio

Teamlid: Teruo Akiyama

Tags: obori, to-ripple, matsunagagama

Belangrijke Onderscheiding: Golden A' Design Award in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2022.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Naoya TOCHIO
Afbeeldingscredits: all photo :Kenji Masunaga
Projectteamleden: Teruo Akiyama
Projectnaam: Obori Soma Ware Matsunaga Kiln
Projectklant: Naoya TOCHIO


Obori Soma Ware Matsunaga Kiln IMG #2
Obori Soma Ware Matsunaga Kiln IMG #3
Obori Soma Ware Matsunaga Kiln IMG #4
Obori Soma Ware Matsunaga Kiln IMG #5
Obori Soma Ware Matsunaga Kiln IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp