Harmonie in Hedendaags Tuinontwerp

Een Meesterwerk van Rust en Structuur door Dagmara Berent

In de hedendaagse tuinarchitectuur is het creëren van een serene omgeving die zowel esthetisch als functioneel is, een ware kunstvorm. Dagmara Berent, een gerenommeerde tuinontwerper, heeft deze kunst tot in de perfectie beheerst met haar project 'Contemporary Relaxed'.

De tuin, een uitgestrekt terrein van ruim 3600 vierkante meter, bevindt zich in Wloclawek, nabij Toruń, Polen. Het ontwerp, dat in 2020 werd bedacht en tussen 2021 en 2023 tot leven kwam, is een toonbeeld van hedendaagse elegantie. Berent heeft een ruimte gecreëerd waarin de moderne lijnen van het landgoed weerspiegeld worden in de scherpe hoeken van het zwembad en de paden. Het gebruik van een beperkt plantenpalet, in balans gebracht met textuur, vorm en kleur, resulteert in een magisch effect. De tuin straalt een kalme sfeer uit en dient als een toevluchtsoord om te ontspannen.

Wat op het eerste gezicht een serene en eenvoudige tuin lijkt, onthult bij nader inzien een complexe structuur. Rechthoekige vormen van gazons, paden en het centrale zwembad brengen rust. Levendige betonnen en houten paden creëren dynamische randen en weven doelbewust door de verzachte vegetatie. Een harmonieus effect wordt bereikt met een consistent kleurenpalet dat de gehele tuin verenigt.

De realisatie van dit ontwerp omvatte een breed scala aan technologieën en duurzame praktijken. Een brede, grijze betonnen trap leidt het oog vanuit het moderne interieur naar buiten, naar de tuin met zwembad en paviljoen. Het onderhoudsgemak is gegarandeerd door robotmaaiers en een balans van groenblijvende planten met vaste planten. De aandacht voor detail is opmerkelijk, zoals blijkt uit de speciaal ontworpen gashaard en de glasvezelwanden die in smalle ruimtes verschijnen.

De technische specificaties van de tuin zijn indrukwekkend. Met automatische irrigatie en verlichting die wordt bestuurd door een smart home-systeem, en buitenluidsprekers die via een mobiele app worden bediend, is de tuin een toonbeeld van moderne gemakken. Het zwembadwater wordt verwarmd met fotovoltaïsche panelen en regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de irrigatie van de tuin.

De interactie met de tuin is doordacht en praktisch. De ruimte is omgeven met glasvezelwanden die intimiteit toevoegen. Originele bomen zijn gesnoeid om het hele jaar door een tussenliggende silhouet te bieden. Groene verticale elementen van taxus verankeren het ontwerp en bieden contrast met de delicate vaste planten. In het voorjaar verschijnen bloembollen, die een explosie van licht en vreugde brengen om het seizoen te beginnen.

Deze tuin, die de prestigieuze Iron A' Landscape Planning and Garden Design Award in 2024 won, is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een technisch hoogstandje. Het overwinnen van uitdagingen zoals divers terrein en het verbergen van een geavanceerd drainagesysteem, toont Berents vaardigheid in het creëren van een naadloos meesterwerk. De tuin is een harmonieuze samensmelting van vorm, functie en duurzaamheid, en biedt een rustige haven in de stedelijke drukte.

De beelden van de tuin, vastgelegd door Dagmara Berent zelf in 2023, tonen de serene sfeer en het verfijnde ontwerp. Deze tuin is een toevluchtsoord van rust en structuur, een plek waar de hectiek van de stad plaatsmaakt voor de harmonie van de natuur.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Dagmara Berent
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Dagmara Berent, Contemporary Relaxing Garden, 2023. Image #2: Photographer Dagmara Berent, Contemporary Relaxing Garden, 2023. Image #3: Photographer Dagmara Berent, Contemporary Relaxing Garden, 2023. Image #4: Photographer Dagmara Berent, Contemporary Relaxing Garden, 2023. Image #5: Photographer Dagmara Berent, SContemporary Relaxing Garden, 2023.
Projectteamleden: Dagmara Berent
Projectnaam: Contemporary Relaxed
Projectklant: Aurea Garden Dagmara Berent


Contemporary Relaxed IMG #2
Contemporary Relaxed IMG #3
Contemporary Relaxed IMG #4
Contemporary Relaxed IMG #5
Contemporary Relaxed IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp