Beijing Winter Olympics Flagship Store: Een Ontmoetingsplaats voor IJzige Passie

Een Unieke Combinatie van Kunst, Technologie en Wintersport

De eerste wereldwijde flagship store van de Olympische Winterspelen van 2022 is geopend in Beijing. Het ontwerp van de winkel, gemaakt door Xiaolu Zhang, is geïnspireerd op het thema van de Spelen: vreugdevolle ontmoetingen op puur ijs en sneeuw, waarbij de passie van honderden miljoenen mensen voor wintersport wordt verenigd. Het doel is om de jeugd te inspireren met de Olympische geest. Het ontwerp maakt gebruik van installatiekunst om de pracht van ijs en sneeuw te benadrukken, met lagen van holle en bolle texturen die een sterke visuele impact creëren.

De Beijing Winter Olympics Flagship Store is niet zomaar een winkel. Het is een belangrijk promotiekanaal dat zowel een merchandise retailer is als een plek waar kennis over de Olympische Winterspelen wordt verspreid, persberichten worden gehouden en interactieve communicatie plaatsvindt. Bij de ingang van de winkel is dynamische en ritmische installatiekunst geïmplanteerd om de visuele herkenning te vergroten en het gevoel van verbondenheid met de Olympische geest te versterken.

Het project bestaat uit twee belangrijke functionele gebieden. Eén daarvan is het media release-gebied, waar activiteiten zoals de lancering van nieuwe producten van de Olympische Winterspelen plaatsvinden. De ontwerper heeft een kunstinstallatie gemaakt die gecombineerd is met de functie van de lessenaar. Deze installatie is voornamelijk gemaakt van wit mat acrylmateriaal dat is gesneden in plakken van 3 cm dik, waarvan de hoeken zijn gepolijst. In lijn met de pure witte, blauwe en witte, rode en gouden en turquoise kleuren van de Olympische Winterspelen, is de achterkant van het acrylmateriaal voorzien van vier kleurveranderende lampen, terwijl de buitenverlichting horizontaal ijs verspreidt. Dit creëert een meeslepende ervaring voor de bezoekers.

Met een oppervlakte van 800 vierkante meter biedt de flagship store een unieke ervaring voor bezoekers. Terwijl ze winkelen, kunnen mensen de sterke sfeer van de Olympische Winterspelen voelen. De installatiekunst zorgt voor een visuele impact vol ijs en sneeuw. Door de verlichting kunnen bepaalde delen van het licht op de bezoekers vallen en verandert het licht en schaduw mee met hun bewegingen, waardoor een meeslepende ervaring ontstaat.

Naast de visuele aspecten is ook de indeling van de flagship store doordacht. De helling in het midden van de trap is ontworpen als een miniatuurversie van de wedstrijdgebieden bedekt met ijs en sneeuw. De doorgang naar boven en beneden versterkt de elementen van de Olympische Winterspelen. De lancering van de producten is organisch geïntegreerd in de algehele vormgeving. De lijn verandert van de muur naar de stand naar de vloer, met een golvend en soepel verloop. Dit verrijkt de ijs- en sneeuwtinten, benadrukt het imago van de Olympische Winterspelen van 2022 en belichaamt de Olympische geest van vooruitgang.

Het ontwerpproces van de Beijing Winter Olympics Flagship Store begon in oktober 2020 en werd voltooid op 4 februari 2021 in Wangfujing Street, Beijing. Dit was ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het aftellen naar de Olympische Winterspelen van 2022.

Het ontwerp van de flagship store is gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Als belangrijkste promotiekanaal van de Olympische Winterspelen is het ontwerp gericht op het creëren van een gevoel van waardering voor de Spelen. Door de meeslepende ervaring van de ijs- en sneeuwscènes en de lichteffecten, ontwikkelen mensen een sterk gevoel van missie en eer. De flagship store dient ook als een belangrijk promotievenster om steeds meer mensen te betrekken bij de Olympische Winterspelen.

Het ontwerp van de Beijing Winter Olympics Flagship Store bracht de nodige uitdagingen met zich mee. De winkel bevindt zich in Wangfujing Street, een druk toeristisch gebied met hoge grondkosten. Het ontwerp moest niet alleen zorgen voor maximale commerciële voordelen, maar ook de sfeer van de Olympische Winterspelen creëren en het begrip ervan verdiepen door middel van de ruimtelijke indeling en de installatiekunst. Het integreren van de installatiekunst en het functionele media release-gebied binnen een beperkte ruimte was dan ook een uitdaging.

Het ontwerp van de Beijing Winter Olympics Flagship Store is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Interieur, Retail en Tentoonstellingsontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, technische kenmerken en artistiek vakmanschap. Het ontwerp van de flagship store illustreert uitstekende expertise en innovatie en wekt positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

De Beijing Winter Olympics Flagship Store is niet alleen een winkel, maar een ontmoetingsplaats waar kunst, technologie en wintersport samenkomen. Het ontwerp van Xiaolu Zhang weet de passie en schoonheid van de Olympische Winterspelen op een unieke manier te vangen, waardoor bezoekers een onvergetelijke ervaring krijgen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Xiaolu Zhang
Afbeeldingscredits: Xiaolu Zhang
Projectteamleden: Zhangxiaolu Huangzhihong
Projectnaam: Beijing Winter Olympics Flagship Store
Projectklant: Xiaolu Zhang


Beijing Winter Olympics Flagship Store IMG #2
Beijing Winter Olympics Flagship Store IMG #3
Beijing Winter Olympics Flagship Store IMG #4
Beijing Winter Olympics Flagship Store IMG #5
Beijing Winter Olympics Flagship Store IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp