Pike: Een Unieke Houten Speelgoedpop

Een innovatief ontwerp van Tahsin Cetinoglu

Speelgoed

Speelgoed maken van hout. Het geven van een ziel aan een natuurlijk materiaal. Een passie voor het oplossen van mechanische systemen en innovatieve ontwerpen. Dit zijn de inspiraties achter Pike, een unieke houten speelgoedpop ontworpen door Tahsin Cetinoglu.

Pike is een gearticuleerde houten pop met een atletisch lichaam. Dankzij de spanning die wordt gecreëerd door de elastische koorden met baluiteinden, blijft hij in de positie staan die je hem geeft. Het demonteren en monteren van de pop is onderdeel van het spel en vereist geen gereedschap. De elastische koorden kunnen door de gewrichten worden geregen en eromheen worden vastgemaakt om de benen en armen eenvoudig te monteren. Dit is het unieke kenmerk van dit ontwerp.

Pike is gemaakt van natuurlijke beukenhouten blokken met vingerlasverbindingen. Alle onderdelen zijn vervaardigd met behulp van CNC-frees technologie en bevatten geen verf, lijm of bevestigingselementen zoals schroeven. De kleine balletjes aan het einde van de elastische koorden zijn gemaakt van gerecycled zaagsel dat afkomstig is van het freesproces. Een mengsel van heldere epoxyhars wordt gevormd met de elastische koorden.

Met afmetingen van 70 mm (B) x 40 mm (D) x 245 mm (H) is Pike een compacte en draagbare speelgoedpop. Het wordt geleverd in een verpakking van gegolfd karton met de afmetingen 120 x 60 x 280 mm.

Pike wordt geleverd in geassembleerde vorm en is klaar om mee te spelen. De armen, benen en het hoofd kunnen bijna elke houding aannemen die mensen kunnen aannemen. Je kunt ermee spelen door actieposes te geven. Het vinden van de beste natuurlijke poses kan een uitdagend spel zijn met je vrienden. Je kunt er ook voor kiezen om de pop te demonteren. Met 18 houten onderdelen en in totaal 26 onderdelen inclusief de elastische koorden, kan het opnieuw monteren op zichzelf al een leuk spel zijn. Het aanraken en spelen met ongeverfd, ruw hout geeft een ontspannend effect.

Het project voor Pike begon in juni 2019 in Ankara, Turkije en werd voltooid in maart 2021 in Boedapest, Hongarije. Tijdens het ontwerpproces is er uitgebreid onderzoek gedaan naar vergelijkbare soorten speelgoed, zoals poppen, mannequins en gearticuleerde poppen. Er zijn interviews gehouden en veel informatie verzameld via internet en andere kanalen. Het ontwerpteam heeft verschillende prototypes gemaakt en experimenten uitgevoerd om tot het uiteindelijke ontwerp te komen.

Pike heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Toys, Games and Hobby Products Design in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met Pike heeft Tahsin Cetinoglu een unieke houten speelgoedpop gecreëerd die zowel kinderen als volwassenen zal aanspreken. Het is niet alleen een speelgoed, maar ook een model voor kunstenaars en een figuur voor stop-motion animators. Met zijn eenvoudige maar slimme ontwerp biedt Pike eindeloos speelplezier en een unieke speelervaring.

Auteursrechten behoren toe aan Tahsin Cetinoglu, 2021.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tahsin Cetinoglu
Afbeeldingscredits: Tahsin Cetinoglu
Projectteamleden: Tahsin Cetinoglu
Projectnaam: Pike
Projectklant: Tahsin Cetinoglu


Pike IMG #2
Pike IMG #3
Pike IMG #4
Pike IMG #5
Pike IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp