Scenic Path Along Guixeres

Landschapsherstelproject van Batlle i Roig Arquitectura

Het project is onderdeel van de Groene Ring van Igualada en omvat de aanleg van voet- en fietspaden als een gordel rondom de stad. Deze nieuwe duurzame groene mobiliteitsinfrastructuur heeft als doel een netwerk van vrije ruimtes te creëren die geschikt zijn voor milieuvriendelijke recreatieve activiteiten. Het project richt zich op het herstellen en benutten van momenteel onderbenutte of gedegradeerde ruimtes. Het pad langs de gipsmijnen impliceert de aanpassing van een 1,65 km lang traject, waarvan 800 meter al voltooid zijn.

Het project heeft twee hoofddoelen: connectiviteit en landschap- en biodiversiteitsherstel. Het streeft naar de continuïteit van het grootschalige project rondom de hele stad (de groene ring) en het creëren van de nodige elementen om een nieuwe dynamiek op de locatie te genereren die geleidelijk de milieutoestand verbetert. Het ontwerp omvat een typisch gedeelte met drie duidelijk onderscheiden stroken die zich aanpassen aan de verschillende situaties van de lay-out en de problemen van de locatie aanpakken.

De centrale strook bestaat uit een 3 meter breed granietzandpad dat zorgt voor de continuïteit van de Groene Ring. De buitenste strook is een lineair uitkijkpunt met uitzicht op de stad. Dit 1,2 meter brede pad is geplaveid met beton om toegankelijkheid te garanderen en maakt gebruik van lichtgevend aggregaat voor betere zichtbaarheid 's avonds. Het ontwerp van dit lineaire uitkijkpunt houdt rekening met de belangrijkste bestaande landmarks, vegetatie en bomen door rustgebieden te creëren. De binnenste strook fungeert als een plantensloot om waterafvoer te reguleren en vormt een veiligheidsstrook om kleine aardverschuivingen te voorkomen. De gevallen rotsen worden gebruikt om filter- en herkanaalgebieden te creëren, waar nieuwe vegetatie wordt geplant om de locatie te koloniseren.

Het project heeft een oppervlakte van 5.600 m² en is 800 meter lang. Het is gelegen in Igualada, Spanje en de bouw begon in mei 2017 en werd voltooid in januari 2018. Het ontwerp is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en combineert conventionele oplossingen voor padconstructie met technische innovaties om de toegankelijkheid, zichtbaarheid, duurzaamheid en natuurlijke omgeving te verbeteren met een optimale kosten-batenverhouding en minimale milieubelasting.

Het pad fungeert als een herkenningspunt dat van ver zichtbaar is en de hele stad aantrekt, waardoor het gebruik van de ruimte wordt gestimuleerd. Daarnaast zijn er strategisch geplaatste rustgebieden langs het pad. Het pad eindigt in een observatiedek dat uitsteekt boven de berg en een panoramisch uitzicht biedt op de Anoia en de Montserratberg. Het project is zeer goed ontvangen door de inwoners, die graag wandelen en sporten in hun vrije tijd. Dit heeft de gemeente gemotiveerd om extra delen van het pad aan te leggen en de Groene Ring verder uit te breiden.

Het ontwerp is bekroond met de Golden A' Design Award in de categorie Stadsplanning en Stedelijk Ontwerp in 2021. Het is een opmerkelijk en trendsettend project dat uitblinkt in excellentie en een significante impact heeft op de wereld met zijn wenselijke eigenschappen.

Beeldcredits: Fotograaf Jordi Surroca

Video Credits: Stupendastic Films

Auteursrechten behoren toe aan Batlle i Roig Arquitectura, 2020.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: BATLLE I ROIG ARQUITECTURA
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Jordi Surroca, Guixeres (1), 2018. Image #2: Photographer Jordi Surroca, Guixeres (2), 2018. Image #3: Photographer Jordi Surroca, Guixeres (3), 2018. Image #4: Photographer Jordi Surroca, Guixeres (4), 2018. Image #5: Photographer Jordi Surroca, Guixeres (5), 2018. Video Credits: Stupendastic Films
Projectteamleden: Architect: Enric Batlle Architect: Joan Roig Architect: Ivan Sanchez Architect: Mario Súñer Architect & Landscape Architect: Livia Valentini Agriculture Engineer & Landscape Designer: Dolors Feu Agricultural Engineer & Environmentalist: Yago Cavaller Building Engineer & Landscape Designer: Diana Calico
Projectnaam: Scenic Path
Projectklant: BATLLE I ROIG ARQUITECTURA


Scenic Path IMG #2
Scenic Path IMG #3
Scenic Path IMG #4
Scenic Path IMG #5
Scenic Path IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp