Chengdu's Urban Re-Public: Een Nieuwe Visie op Publieke Ruimtes

Aecom's Innovatieve Ontwerp Wint Brons in A' Stedenbouw en Stadsontwerp Award

De transformatie van publieke ruimtes in Chengdu, China, door Aecom, illustreert een toekomst waarin stedelijke gebieden niet alleen worden gezien als functionele ruimtes, maar als levendige centra van culturele rijkdom en gemeenschapszin.

De publieke ruimte is een podium waarop de meest memorabele stedelijke gebeurtenissen zich afspelen. In de Hi-Tech Zone van Chengdu, een gebied van 87 vierkante kilometer dat bekend staat om zijn innovatie, is echter geconstateerd dat de publieke ruimte onderbenut is en een gebrek aan activiteiten en identiteit vertoont. Aecom's ontwerp 'Urban Re-Public' streeft ernaar om deze passieve stedelijke activa om te zetten in dynamische plaatsen die de gemeenschap verrijken.

De aanpak van Aecom onderscheidt zich door een collaboratieve benadering, waarbij meerdere partijen worden aangemoedigd om deel te nemen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een ontwerpactieplan met richtlijnen die creativiteit en kapitaal uit de gemeenschap stimuleren. Het resultaat is een uitvoeringskader met een duidelijke routekaart die het gebied leidt naar een stedelijk centrum van verrijkte culturele activa en gemeenschapsbetrokkenheid.

Tijdens het onderzoeks- en ontwerpproces integreerde Aecom on-site onderzoek, interviews met relevante afdelingen en bedrijven, consultaties met experts, enquêtes onder burgers en analyse van stedelijke big data. Deze grondige aanpak heeft geresulteerd in een plan dat niet alleen innovatief is, maar ook diep geworteld in de historische en culturele context van Chengdu.

De uitdagingen die Aecom moest overwinnen waren niet gering. In plaats van de conventionele stedenbouwkundige aanpak, die specifieke maar eenzijdige oplossingen biedt, koos het team voor een collectieve collaboratieve benadering. Dit stelde de stad in staat om praktische hulpmiddelen te verkrijgen voor effectief beheer, resourcing en meting van de implementatie, waardoor de algehele ontwikkelingsgroei door middel van publieke ruimte als kernactiva werd versterkt.

Deze visie en aanpak hebben Aecom een Bronzen A' Stedenbouw en Stadsontwerp Award opgeleverd in 2024. Deze prestigieuze onderscheiding wordt toegekend aan uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.

De intellectuele eigendomsrechten van het ontwerp 'Urban Re-Public' behoren toe aan Aecom, 2024. De afbeeldingen die het project illustreren zijn ook eigendom van Aecom en dragen bij aan het visuele verhaal van de transformatie die Chengdu te wachten staat. Met dit project zet Aecom een nieuwe standaard voor de manier waarop steden hun publieke ruimtes kunnen benutten en transformeren tot kloppende harten van de gemeenschap.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: AECOM Ltd.
Afbeeldingscredits: Image #1: AECOM Image #2: AECOM Image #3: AECOM Image #4: AECOM Image #5: AECOM
Projectteamleden: Project Director: HungChih Liu Designer: Sang Wang Designer: Yumeng Gu Designer: Qing Zhang Designer: Sixuan Song
Projectnaam: Urban Re-Public
Projectklant: AECOM Ltd.


Urban Re-Public IMG #2
Urban Re-Public IMG #3
Urban Re-Public IMG #4
Urban Re-Public IMG #5
Urban Re-Public IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp