Bocui Pearl: Een Ondergronds Verkoopkantoor met een Uniek Verticaal Landschap

Een Ontwerp van Shanghai PTArchitects

Inleiding:

Het Bocui Pearl-project, ontworpen door Shanghai PTArchitects, is een verkoopkantoor dat ondergronds is gelegen en een uniek verticaal landschap biedt. Het ontwerp is geïnspireerd door de geografische kenmerken van Zuid-China en heeft een sterke focus op milieubescherming en duurzaamheid. Met zijn moderne stijl en innovatieve benadering van ruimte, is Bocui Pearl een opvallend voorbeeld van architectonische excellentie. Het project begon in november 2018 en werd voltooid in december 2019 in Guangzhou, China.

Body:

De locatie van het project wordt verdeeld door een 12 meter brede stadsstraat. Het verkoopkantoor is onder deze weg geplaatst en verbindt het hele terrein. Dit ontwerp heeft tot doel het lawaai van voertuigen en de stad te vermijden, terwijl het tegelijkertijd een uniek verticaal levendig landschap biedt voor de stadsstraat. De hele verdiepte ruimte lijkt op een lentevijver en heeft een overwegend witte kleur, in lijn met de moderne stijl van de waterkantarchitectuur in Guangzhou. Het gebruik van witte aluminium panelen en hoogtransparant glas als hoofdmateriaal zorgt voor een minimalistische gevelstijl.

Het verkoopkantoor is ontworpen als een continuë stroom van ruimtelijke ordening, die geleidelijk ontvouwt vanaf de ingang, de ontvangsthal, de verdiepte binnenplaats, de verkoopruimte, de modelwoning en de ontvangstruimte. Elk van deze ruimtes wordt gepresenteerd als een scène in een toneelstuk, een proloog van de schemering, het begin van een verhaal, groei, verwijlen en voortzetting, volledig zicht en het einde. Het ontwerp wordt versterkt door drie paddenstoelvormige structuren, die fungeren als belangrijke verbindingspunten en symbool staan voor de welbekende Chinese uitdrukking "in deze wereld bloeit alles".

Het verkoopkantoor is ondergronds gelegen en verbonden met de begane grond door middel van de drie paddenstoelvormige structuren. Deze paddenstoelen creëren het gevoel dat ze echt groeien vanuit de grond, als planten. Functioneel gezien fungeren de paddenstoelen als verticale en flexibele transportruimtes, die een soepele verbinding vormen tussen het bovengrondse en ondergrondse verkeer. Hierdoor betreden voetgangers eerst een open verdiepte binnenplaats onder de stadsstraat, die wordt ondersteund door een aantal structurele kolommen. Na het passeren van de binnenplaats verschijnt er een bron en het hoofdgebouw. De binnenplaats, de bron en het gebouw vullen elkaar aan. Vanuit een vogelperspectief is alleen de bron zichtbaar, het hele gebouw en de binnenplaats zijn verborgen onder het groen.

Het Bocui Pearl-project heeft een oppervlakte van 3740,69 vierkante meter, met een vloeroppervlakte van 1149,52 vierkante meter.

De bouw van het project bracht enkele uitdagingen met zich mee. Het plannen van het perceel was bijvoorbeeld een complexe taak. Het architectenteam moest creatieve oplossingen vinden om de nadelen van de locatie om te zetten in kenmerken die het ontwerp versterken. Door het verkoopkantoor ondergronds te plaatsen, werd een vredige sfeer gecreëerd en werd het lawaai van de stad vermeden. Bovendien biedt de ondergrondse ruimte een uniek landschap voor automobilisten op de weg, waardoor hun reis interessanter en levendiger wordt.

Het Bocui Pearl-verkoopkantoor is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een voorbeeld van duurzaam ontwerp. Het gebouw maakt gebruik van recyclebaar aluminium als hoofdmateriaal om het milieu maximaal te beschermen. Daarnaast wordt er een regenwateropvangsysteem en een zonnesysteem gebruikt om water en energie te besparen in het hele project.

Conclusie:

Het Bocui Pearl-verkoopkantoor, ontworpen door Shanghai PTArchitects, is een opmerkelijk voorbeeld van architectonische excellentie en innovatie. Het ondergrondse ontwerp met zijn unieke verticale landschap biedt een rustige en levendige omgeving voor zowel bezoekers als voorbijgangers. Met zijn focus op duurzaamheid en milieubescherming, belichaamt Bocui Pearl de toekomst van modern design.

Afbeelding credits: IMAGE door Chen Yuanxiang en Guo Jun Tang

Dit ontwerp werd bekroond met de Golden A' Design Award in de categorie Architectuur, Bouw en Structuur in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan opmerkelijke en trendsettende creaties die de genialiteit en wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Bocui Pearl is een bewonderenswaardig product dat uitblinkt in kunst, wetenschap, design en technologie, en een significante impact heeft op de wereld met zijn wenselijke kenmerken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Quincy Li
Afbeeldingscredits: IMAGE by Chen Yuanxiang and Guo Jun Tang
Projectteamleden: Shanghai PTArchitects
Projectnaam: Bocui Pearl
Projectklant: Quincy Li


Bocui Pearl IMG #2
Bocui Pearl IMG #3
Bocui Pearl IMG #4
Bocui Pearl IMG #5
Bocui Pearl IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp