Velosione: Een Duurzame Elektrische Fiets met een Innovatief Ontwerp

Een Praktische en Milieuvriendelijke Fiets voor Dagelijks Gebruik

Velosione is een duurzame elektrische fiets die geschikt is voor massaproductie. Het is de eerste e-bike met een frame dat is gemaakt van geavanceerde thermoplastische composieten en een gesloten buisgeometrie heeft. De lichtgewicht holle pijpgeometrie biedt meer stijfheid en elasticiteit dan aluminium, waardoor de fiets robuust en duurzaam is. Dankzij modulaire mallen kunnen verschillende frameformaten worden geproduceerd tegen lage extra kosten door gebruik te maken van variabele spuitgietmatrijzen.

Velosione is ontworpen als een stijf hol buisframe met behulp van de nieuwste technologieën op het gebied van vloeistof-injectie molding. Deze productiemethode, die nieuw is in de fietsindustrie, heeft beslissende voordelen op het gebied van productontwerp. Doordat er geen beperkingen meer zijn op het gebied van buisvorming (zoals het hydroforming-proces), zijn er nu talloze mogelijkheden voor functionele integratie (verlichting, sensoren, beveiliging) en driedimensionale vormgeving van de framegeometrie. Met oog voor een ontwerp dat geschikt is voor kunststof, kan het klantenvoordeel worden vergroot voor vele toepassingen. Bovendien zorgen de toepassing van deze technologie en het gebruik van thermoplastische composieten voor een verhoogde veerkracht, lagere productiekosten en -tijden, en een lagere CO2-uitstoot. Velosione streeft naar een vermindering van meer dan 50% van de CO2-uitstoot gedurende de hele levenscyclus van het product. Als één procent van de wereldwijde fietsmarkt (1.300.000 fietsen per jaar) zou overstappen op Velosione, zou dit de CO2-uitstoot met maximaal 16455 ton per jaar verminderen. Dit staat gelijk aan de thermische renovatie van 14.000 appartementen of de jaarlijkse CO2-uitstoot van 5.500 auto's. Het materiaal is 100% recyclebaar en kostenefficiënte productie kan worden gerealiseerd in de Europese Unie.

De afmetingen van Velosione zijn 110mm x 25mm x 70mm. Het ontwerp is gericht op het combineren van klassiek design met de mogelijkheden van het digitale tijdperk om 'functionele emoties' te creëren. Velosione is niet alleen een milieuvriendelijke en duurzame fiets, maar biedt ook geïntegreerde veiligheidssystemen zoals dimlicht, grootlicht, richtingaanwijzers en noodknipperlichten. Daarnaast zorgen de lage onderhoudskosten en geïntegreerde productfuncties zoals LED-verlichting, sensoren en materiaaldemping naast capacitieve touch-interactie en een bedieningsapp voor maximale gebruiksgemak en digitale connectiviteit. Het frame kan volledig bedekt worden met krasbestendige designfolies, waardoor de gebruiker een elegante fiets krijgt met volledig geïntegreerde batterij en technologie.

Het Velosione-project werd hoofdzakelijk uitgevoerd in Linz, Oostenrijk in 2018 en werd gepresenteerd in Oostenrijk, Duitsland en Taiwan. Het ontwerp is het resultaat van intensief onderzoek en ontwikkeling door een team van interdisciplinaire experts, geselecteerd voor dit specifieke project. Door deze samenwerking zijn op maat gemaakte oplossingen gecreëerd die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Velosione is bekroond met de Iron A' Design Award in 2021 in de categorie Voertuig-, Mobiliteits- en Transportontwerp. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Velosione wordt geprezen om zijn integratie van de beste industriële praktijken en technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld door voldoening en positieve gevoelens te bieden.

Met zijn unieke ontwerp, duurzame materialen en geavanceerde technologie is Velosione een voorloper op het gebied van elektrische fietsen. Het combineert functionaliteit, esthetiek en milieuvriendelijkheid op een innovatieve manier. Velosione biedt niet alleen een duurzaam alternatief voor traditionele fietsen, maar ook een comfortabele en geavanceerde rijervaring. Met dit baanbrekende ontwerp zet Velosione de standaard voor de toekomst van elektrische fietsen.

Beeldcredits (#1-#5): Michael Hofbauer, DO:IT Solutions, 2020

Videocredits: Plastic Innovations, 2018


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: DO:IT Solutions
Afbeeldingscredits: Image Credits (#1-#5): Michael Hofbauer, DO:IT Solutions, 2020 Video Credits: Plastic Innovations, 2018
Projectteamleden: Umut Cakmak Michael Hofbauer Florian Nimmervoll Christian Wolfsberger
Projectnaam: Velosione
Projectklant: DO:IT Solutions


Velosione IMG #2
Velosione IMG #3
Velosione IMG #4
Velosione IMG #5
Velosione IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp